Обнављање куће Џафера Деве промовисање злочина

БЕОГРАД: Министарство културе Србије данас је најоштрије осудило најаву власти у Приштини да кућу озлоглашеног нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици прогласи центром за културу, оценивши да се ради о пројекту фалсификовања историје и промовисања злочина и насиља.
s
Фото: Ministarstvo kulture

"Пројекти ревизионизма и слављења фашизма, који су на упозорење Министарства културе наишли на јасну осуду и од стране међународне заједнице и посебно Европске уније, представљају праву слику о опредељености Приштине за даље подривање могућности суживота на Косову и Метохији. У питању је истовремено још једна од активности којима Приштина брутално злоупотребљава име културе за агресивне и безобзирне пројекте који са културом немају никакве везе. Не само да је реч о покушају рехабилитације фашистичког злочинца, већ истовремено и јасан доказ о томе на чему Приштина покушава да гради своју квазидржавност", наводи се у саопштењу Министарства.

Подсећа се да је Џафер Дева озлоглашени нацистички колаборациониста, који је био активан у формирању СС дивизије "Скендер-бег", познат по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом.

Наводи се да је Дева за време Другог светског рата био градоначелник Митровице и министар унутрашњих послова Албаније, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

"Подсећамо да је и високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ у одговору Министарству културе поводом упозорења на оваква дешавања, нагласио да Европска унија снажно осуђује антисемитизам и ксенофобију и све њене манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама", наводи се у саопштењу Министарства.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести