Обрадовић: Двери нису заинтресоване за Ђиласову обнову ДС

БЕОГРАД: Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, који ће бити председнички кандидат овог покрета напредстојећим изборима, каже да Двери не могу подрже председничког кандидата који долази из бившег режима, јер у Дверима сматрају да нема шансе против Александра Вучића.
Dveri, Boško Obradović  foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Обрадовић, уз то додаје да Двери у изјави лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа о једној опозиционој колони виде обнову Демократске странке, за шта овај покрет није заинтересован.

Он у разговору за Танјуг тако одговара на питање да ли постоји могућност да подржи заједничког кандидата опозиције за председника о чему је лидер ШП Драган Ђилас говори, иако су Двери, како стоје ствари, искључене из те приче и уз то додаје да не могу да подрже ни било ког председничког кандидата који је за признање лажне државе Косово, признаје геноцида у Сребреници, за улазак Србије у НАТО и који није спреман да потпише друштвени споразум о забрани истраживања, ископавања и прераде руде литијума у Србији".

Двери не могу да подрже кандидата који је, каже, сличан Вучићу или политици актуелне власти, као ни представнике бившег режима који не доносе ништа ново.

"У том случају имаћемо свог кандидата, односно према одлуци Двери ја ћу бити председнички кандидат Двери, али опет очекујем да око тога направимо једну ширу подршку, да не будем само председнички кандидат Двери него много ширег патриотског блока. То је идеја на којој тренутнмо радимо", објаснио је Обрадовић.

Обрадовић истиче и да га изјаве Ђиласа о једној опозиционој колони у којима не види његов покрет на неки начин радују, јер се, према његовој оцени, ради о обнови Демократске странке, а управо ту види шансу за изборни успех Двери.

"Ако се од некадашњег Савеза за Србију који је био озбиљан концепт опозиције тај део колега вратио на колону бившег режима, односно на обнову ДС, онда то није нешто за шта смо ми заинтресовани. Толико је много бирача који не желе повратак на старо и ту видим шансу Двери", рекао је Обрадовић.

Он је додао да је Српски покрет Двери раскрстио са чекањем било кога, наводећи да су годину дана чекали власт да озбиљно договори побољшање изборних услова, па исто толико и опозицију да се озбиљно направи стратегија борбе против актуелне власти.

"Ми смо након ове одлуке Главног одбора да идемо на изборе на свим новима на пролеће следеће године практично раскрстили са чекањем било кога. С обзиром да је дошло мање од шест месеци до избора, ми више не можемо да чекамо никога и ништа, и спремамо се као да ћемо на изборе ићи самостално", рекао је Обрадовић и додао да, с друге стране, тај покрет не бежи од разговора о евентуалним предизборним коалицијама.

Каже да се ради на идеји "Патриотског блока" и очекује да до краја октобра добије одговор у вези са његовим формирањем, а чинили би га, додаје, углавном оне организације које су већ сарађивале са Дверима по питању Породичне шетње и других активности, док би разговори са политичким патриотским организацијама могли да дођу после тога.

"Завршили смо програм, мислим да је то најважније. У том програму стоји КиМ у саставу Србије, српски ''мини шнеген'', односно чвршћа сарадња са РС и Црном Гором, породица на првом месту, пореске олакшице за сваког ко ступи у брак и добије дете плаћаће мањи порез на зараде и имовину, еколошки патриотизам, а ту је пре свега обећање да ће бити забрањен рад стране мултинационалне компаније Рио Тинто", навео је Обрадовић.

Обрадовић је прокоментарисао и да су Не давимо Београд и Заједно за Србију само на речима "зелени", јер су, каже, избегли да потпишу друштвени споразум о забрани истраживања, ископавања и прераде руде у Србији.

Каже да му та "лева колона" коју чине управо Не давимо Београд и Зеленовић превише "мирише" на западне амбасаде и потребу додворавања некоме са стране, те да се иде путем ЕУ по сваку цену, иако је, каже, тај пут "умро".

На питање о дијалогу о побољшању изборних услова који се водио без странаца у скупштини и да ли је власт одустала од њега, Обрадовић каже да је то право питање и да је дубоко уверен да су представници владајуће коалиције задовољни "поклоном" делегације Европског парламента, те да више немају мотив да се састају са странкама које нису желеле разговоре са европарламентарцима.

Обрадовић напомиње и да их до сада нико из власти није позвао у вези са применом закључака европарламентараца.

Лидер Двери каже и да од странака које су критиковале одлуку њиховог Главног одбора о изласку на изборе, а које такође буду изашле на изборе, очекује макар једно извињење због свих напада којима су, каже, били изложени у претходним недељама.

Обрадовић у разговору објашњава и да би покренуо јавну расправу о враћању монархије, као и да се залаже за то да се открију све масовне гробнице жртава комунистичког терора, да се открије гробно место ђенерала Драже Михаиловића, да му се подигне споменик у Београду, да се открију имена убица и доушника тајне комунистичке службе и да се врати одузета имовина власницима.

"Потребно је вратити тему обнове монархије која је на насилан начин укинута српском народу макар на јавну расправу. Да чујемо аргументе за и против републике и аргументе за и против монархије као принципа власти", закључио је Обрадовић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести