Обрадовић: Списак ажурнији него икада, нема дуплих уписа

БЕОГРАД: Бирачки списак у Србији је ажурнији него икад, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и позвала бираче да до сутра до поноћи провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (ЈБС), као и да изађу на изборе јер је, како каже, важно да се у што већем броју искаже изборна воља.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Обрадовић је навела да јединствени бирачки списак ''''жив документ'''' и да су надлежни предвидели да ће од 18.марта, када је списак закључен, до 3.априла одређен број напунити 18 година и стећи гласачко право.

"Takođe, један број људи ће преминути до тада и они ће, такође, бити у бирачком списку, један број ће променити пребивалиште, а да то неће бити ажурирано у бирачком списку ако се то деси непосредно пред изборе", казала је Обрадовић за Тан‌југ.

Подсетила је да грађани до сутра до поноћи могу да на сајту upit.birackispisak.gov.rs провере да ли су уписани у бирачки списак и где гласају.

Такође, напоменула је да су уважене све препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а тако да грађани могу да на сајту виде и имена и презимена бирача на сваком бирачком месту и колико има гласача по градовима и општинама.

Министарка је појаснила да позив за гласање није услов да грађани изађу на биралишта и да могу да гласају са личном картом или пасошем, уколико су уписани у бирачки списак.

Како каже, грађане не треба да збуњују различити бројеви на позивима јер се, додаје, гласа за парламентарне и председничке изборе и за локалне изборе у Београду и у 13 општина и градова у Србији.

"Бројеви су различити јер се за локалне изборе гласа само у месту где се живи, а за републичке изборе може да се гласа у било ком граду у Србији или у иностранству, ако су се на време пријавили. Ако су грађани затражили да гласају ван свог града или општине, учињена је та измена и пребачени су на жељено место, али су истовремено избрисани из бирачког списка за те изборе у свом граду", објаснила је министарка.

На питање о наводима да су на поједине адресе стизали позиви за гласање лицима која нису пријављена на тим адресама, Обрадовић је навела да су ти наводи проверени и да су те особе пријављене само на тим адресама, као и да у бирачком списку нема дуплих уписа.

"'Да ли су се ту пријавили јер им је био потребан паркинг у некој централној београдској општини јер ту ради и треба им годишња карта, да ли њиихове дете жели да иде у вртић или у школи па територијално желе да припадају тој општини, то је друго. Људи се због различитих бенефита пријављују на друге адресе", казала је Обрадовић.

Напомиње да грађани такве случајеве треба да пријаве МУП-у и упуте захтев да се те особе ођаве са њихових адреса.

"Полиција тада позива лица која желите да ођавите, по закону има обавезу да их два пута позове, а ако се не одазову позивима, њихова адреса бива пасивизирана после 15-ак дана", појаснила је Обрадовић и додала да ресорном министарству није било таквих пријава, као и да је МУП саопштио да, такође, није било пријава.

"Ако било ко има неку нејасноћу нека се јави полицији или нека тај листић однесе на бирачко место и затражи да се испрати да ли ће се та особа појавити. Тој особи свакако треба омогућити да гласа јер је уписана само на том месту, али то може да се испрати", навела је Обрадовић.

Објаснила је и да без доказа о смрти не могу се да се избришу премунули из бирачког списка без обзира на годину њиховог рођења.

"На твитеру су износили да је извесна Нада умрла пре 24 године. Проверили смо ту адресу, заиста у матичној књизи умрлих нема податка о њеној смрти. Било би добро да је породица ођави. Кад се контролише бирачки одбор, ако се негде појави лице које је пријављено као умрло, важно је да се одмах позове полиција и забележи тај случа", казала је она.

Подсетила је да опозиција има могућност да на дан избора око 300.000 контролора буде на више од 8.000 бирачких спискова.

Обрадовић је навела да је у Јединствени бирачки списак за изборе 3.априла уписано 6.501.689 бирача, а да је на референдуму у јануару било уписано 6.510.233 бирача, односно 9.000 више него за предстојеће изборе.

Како каже, на изборима 2020. године било је уписано 6.583.665 бирача, односно 82.000 бирачца више него сада.

"За две године смањен је број бирача, а нема приче да су убацивани нови бирачи у бирачки списак", навела је Обрадовић.

Навела је да је на предстојећим изборима највећи број гласачких места у иностранству, на 77 бирачких места у 34 државе у свету, а да се пријавило око 40.000 бирача.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести