Обрадовић: Закони на којима МДУЛС ради јачају демократију

БЕОГРАД: Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је данас да ће нови Закон о заштитнику грађана и Закон о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја бити значајна подршка јачању демократије у Србији и развоју нашег друштва, саопштило је Министарство.
obradovic
Фото: Танјуг (видео)

Она је то истакла током данашњег састанка са шефом мисије Савета Европе у Београду Тобијасом Флесенкемпером и том приликом нагласила да је обавеза Србије, као земље кандидата за чланство у Европској унији, да ојача капацитете за осигурање независности и самосталности у раду Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Истовремено, она је изразила уверење да је Министарство, радећи на поменутим законима, дало свој допринос на путу реформи и европских интеграција.

На састанку је било речи и о Нацрту закона о референдуму и народној иницијативи који је у изради, а Обрадовић каже да би мишљење Венецијанске комисије на поменути Нацрт закона требало да буде достављено током наредног месеца и додала да очекује да ће највећи део препорука Венецијанске комисије бити имплементиран у Нацрт закона који Министарство припрема.

Напоменувши да је јачање капацитета јавне управе и администрације једна од кључних тачака преговора за чланство у ЕУ, Обрадовић је навела да је остварен велики помак на пољу реформе јавне управе, а све у корист грађана и привреде, и додала да је подршка Савета Европе Министарству од изузетног значаја.

Флесенкемпер је министарку Обрадовић известио о спроведеним активностима у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи - Фаза 2".

Саговорници су констатовали да је досадашња сарадња током реализације обе фазе пројекта била изузетно успешна.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести