Од сутра вакцинација за просвету, МУП, Војску и медије

УБ: Вакцинација за следећу приоритетну групу, у коју спадају просветни радници, припадници МУП-а, Војске Србије и представници медија, почеће сутра, најавила је премијерка Ана Брнабић.
1
Фото: Tanjug
Брнабић је рекла да су представници медија, посебно медијски радници који су стално на терену, уврштени у приоритетну групу, на апел медијских удружења, али и на молбу председника Србије Александра Вучића.
 
"Од сутра креће масовна вакцинација становништва", казала је Брнабић и апеловала на све да се што у већем броју пријаве.
 
Како је навела, што се брже и ефикасније обави вакцинација то ћемо се брже вратити нормалном животу.
 
Изразила је очекивање да ћемо успети да се током 2021. године, у здравственом смислу, вратимо ономе што смо живели пре пандемије вируса корона.
 
Посебну молбу упутила је просветним радницима да се у што већем броју пријаве за вакцинацију и навела да је то једини начин да се омогући да они што боље обављају свој посао чувајући своје и здравље својих породица.
 
 
Важно омогућити нормалну наставу што дуже
 
Веома је важно што су школе данас почеле да раде и потребно је омогућити да оне што дуже раде у нормалним условима, који су угрожени епидемијом вируса корона, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
 
Брнабић је навела да је посебно важно да школу у нормалним условима похађају ученици од првог до четвртог разреда основне школе, како би били са учитељима и другарима, дружили се, образовали и стекли радне навике.
 
"Због тога смо донели одлуку да кренемо поново са наставом након зимског распуста. Имамо изузетно добар систем наџора над новооболелима, пратићемо са тимовима свакодневно број новооболелих, ученика,и наставног и ваннаставног особља у школама, и трудићемо се да им пружимо сву потребну подршку да настава траје што нормалније, што дуже", рекла је Брнабић.
 
Зато је позвала просветне раднике да се у што већем броју одазову вакцинацији или код својих школских управа или преко портала еУправа, електронски или телефонски, јер је, како каже, то систем који у овом тренутку савршено функционише.
 
"Почели смо да позивамо на вакцинацију те људе који су изразили интересовање", казала је премијерка приликом обиласка школе "Милан Муњас" у Убу.
 
Брнабић је школу обишла са министром просвете Бранком Ружићем, а кроз школу, чија је обнова вредна 354 милиона динара, спровела их је директорка те образовне институције Живана Баратовић.
 
Решење аерозагађења приоритетни пројекат у Ваљеву
 
Решавање проблема аерозагађења је приоритетни пројекат у Ваљеву, поручила је данас премијерка Ана Брнабић додајући да се нада да ће по том питању ускоро имати неке добре вести.
 
"Решење аерозагађења је апсолутни приоритет за све нас", казала је Брнабић новинарима у Убу.
 
Она је додала да на решењу тог проблема раде и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, Канцеларија за управљање јавним улагањима, али и министар одбране Небојша Стефановић, јер, како кажу, морају да се замене котлови у Крушику.
 
Брнабић је рекла да у Ваљеву мора да се заврши и реконструкција Дома здравља.
 
Према њеним речима, приликом тог посла дошло је до кашњења услед вируса корона, али не у инвестирању, већ у извођењу радова.
 
"Али, надам се да ће то за неколико месеци бити у потпуности готово", навела је премијерка.
 
Ружић: Школа у Убу да постане стандард за све школе у земљи
 
Колубарском округу, основана 1820. године, "Милан Муњас" комплетно је реконструисана, по највишим стандардима, а министар просвете Бранко Ружић истакао је да то представља симбол на који начин Влада Србије сагледава образовни систем у 21. веку.
 
"Овом школом смо доказали да живимо у Европи, да можемо да досегнемо европске стандарде“, казао је Ружић који је школу обишао са премијерком Аном Брнабић.
 
Како је навео, школа која има скоро 1.300 ученика, 61 одељење, 12 издвојених одељења на територији општине Уб, и захваљујући Канцеларији за јавна улагања је од 2016. године реконструисана, а 2019. се отпочело са радовима на шест учионица и базену - треба да постане стандард за све школе у земљи.
 
"Мислим да ће и родитељи и деца бити пресрећни што имају све ово на располагању", рекао је Ружић.
 
Он је додао да је рачунарска опрема обезбеђена за целу школу у којој постоје четири дигиталне учионице и то захваљујући сарадњи локалне самоуправе и школе.
 
"То је оријентир за све нас којим путем треба ићи", рекао је Ружић.
 
Истовремено, пожелео је здравље и бољи амбијент свим ученицима, као и просветним радницима који су, каже, показали да је могуће и у ванредним околностима, током првог полугодишта, уз велике осцилације, понекада и уз алармантни број заражених, очувати образовни систем.
 
Просветни радници су и у тим тешким временима покажали одговорност, преданост у раду, а као циљ су испред себе ставили одржавање континуитета образовно-васпитног процеса и процеса стицања знања, рекао је Ружић.
 
"Уз свеобухватну имунизацију која следи, очекујем да изађемо на зелену грану до краја другог полугодишта", казао је Ружић и позвао све просветаре да наставе да се пријављују за вакцинацију на порталу еУправа.
 
Председник општине Уб Дарко Глишић казао је да школа "Милан Муњас“ која је највећа у два управна округа - Колубарском и Мачванском, данас добија стандард више и услове који ће омогућити да 1.300 ђака похађају наставу на високом нивоу, а и да могу да стекну вештину више у затвореном базену у којем ће моћи да науче пливање.
 
Директорка школе Живана Баратовић истакла је да ту образовну институцију карактеришу три "нај".
 
"Ово је најстарија школа у Колубарском округу, основана 1820. године, највећа школа у Колубарском округу и са овим новодограђеним деловима дефинитивно најлепша школа", казала је Баратовић.
 
Основна школа „Милан Муњас“ комплетно је реконструисана средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије у износу од 354 милиона.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести