Одаловић: Изјава Куртија с циљем да се дијалог не настави

БЕОГРАД: Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је данас да је увреда коју је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти упутио на његов рачун само показатељ да Приштина не жели да се бави питањем несталих лица на КиМ, оценивши да је та изјава била део "режије" како дијалог не би био настављен.
odalovic
Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg
Одаловић је за ТВ Танјуг казао да нема од чега да се брани, као и да га не брине шта Курти говори.
"Зашто је Курти напао мене и зашто је он све то рекао то је питање за њега", рекао је Одаловић замољен да коментарише то што га је Курти данас у Бриселу назвао "Гебелсом и Герингом".
Говорећи о несталим лицима, Одаловић је истакао да је српска делегација апсолутно припремљена, да има информације и документацију и додао да је реч о нестанку 1.639 лица.
Навео је да се на списку налази 570 несталих лица, међу којима су не само Срби, већ и неалбанци и косовски Албанци који су били приморани да напусте КиМ и које је, највероватније, ОВК ликвидирала.
Одаловић је подсетио да је прошле године између Београда и Приштине вођен конструктиван разговор на тему несталих лица и да су тада договорене одређене активности.
"Ми смо преузели све обавезе и уз додатну претрагу архива прикупили смо више информација о свему ономе што је захтевала приштинска страна. Приштина је примила наше захтеве, међутим, од тада ниједна локација није претражена", навео је Одаловић.
Истиче да је Србија све информације о несталим лицима до сада изнела у јавност, те да је локације претражила на транспарентан начин уз присуство међународних званичника.
Наводи да су међу претраженим локацијама Батајница, Петлово село, Перућац, Рудница, Кижевак...
На констатацију новинара да је и данас председник Србије Александар Вучић на састанку у Бриселу тражио да се на девет локација дозволи ископавање, Одаловић је рекао да су то локације које су добро припремљене и са подацима из међународних архива.
"То су архиве до којих смо ми дошли, а које припадају тзв. ОВК, где њихови званичници, који су и данас у привременим косовским институцијама, стоје над телима људи које ми данас тражимо", рекао је Одаловић.
Истиче да Србија у вези с несталима има јасне захтеве на које Приштина до данас није одговорила.
Каyyе да је у почетку веровао да у Приштини с њиховим захтевима одуговлаче због техничких процедура, али да је ипак на делу "брутална политика".
Поручио је и да Србија нема чега да се стиди када је реч о потрази за несталим лицима.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести