Одаловић: Продате три амбасаде СФРЈ, стан на Петој авенији енигма

БЕОГРАД: Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић је, говорећи о подели имовине дипломатских представништава бивше СФРЈ широм света, објаснио за РТС шта је припало Србији, шта је подељено са другим државама, а која питања су остала нерешена.
njujork peta avenija
Фото: pixabay.com

Почетком месеца у Београду је одржан састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ (Анекс Б Споразума о питањима сукцесије).

РТС наводи да је овај састанак, одржан након више од седам година, завршен конкретним одлукама.

Одаловић је у Јутарњем програму РТС рекао да су Србији припали објекти у Франкфурту, Женеви и још резиденција у Харареу.

"Када је реч о Франкфурту, 70-тих година је потписан споразум о доживотном издржавању власнице, бака је живела до ове године, ми смо то уредно плаћали. Ми то нисмо одмах наследили када је умрла и сада смо морали да добијемо одлуку сукцесора да је то наше", испричао је Одаловић.

Идентификована су два објекта у Драчу и Тирани, а Одаловић каже да се тренутно тамо води спор с Албанијом, али је по његовој оцени неспорно да припадају Србији.

"Три објекта су већ продата и око 40 милиона долара је уплаћено у буџет Србије", казао је генерални секретар Министарства спољних послова Србије.

Он је навео да ће се даље радити на решавању питања резиденције у Њујорку на Петој авенији, чије одржавање много кошта. Такође, нерешено је остало и питање објекта у Берну.

"То су два најтежа питања, продаја два објекта која имају велику вредност, 40 милиона за Њујорк и десетак милиона за Берн. То је за нас велики терет. Ми држимо комплексе у којима имамо по 2.500 квадрата, а имамо мало људи, а не можемо да инвестирамо јер нису наши", нагласио је Одаловић. 

Током састанка комитета утврђено је да нама никад нису припадали објекти у Канбери и Тунису, већ су уписани са непровереним имовинско-правним статусом.

Одаловић је додао у власништву Србије нису ни објекти у Копенхагену и Варшави.

"Добили смо ноту да морамо да напустимо и објекат у Адис Абеби, јер објекат није наш, али смо са два нека састанка успели то да зауставимо", навео је Одаловић.

Када је реч о објекту у Бразилији, генерални секретар МСП додаје да ће се извршити физичка подела.

"Србији је припао централни део резиденције и око хектар земљишта. Даље ће се делити и објекти у Њу Делхију, Москви, која је посебна због размене земљишта, имамо два могућа модела", нагласио је Одаловић.

Извршена је подела објекта у Анкари између Србије и Босне и Херцеговине, док је објекат у Атини подељен са Северном Македонијом.

"Морамо да решимо питања у Африци и Азији, јер тамо сукцесори не показују интересовање, У сваком случају и на томе радимо заједно. Надамо се да ће у Београду бити следећи састанак. Мислим да сада имамо шансе да ово решимо у неко догледно време", навео је Одаловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести