Одаловић: Србија има обавезу да бди над Дејтонским споразум

БЕОГРАД: Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић изјавио је да Србија има директну обавезу да бди над Дејтонским споразумом, као и обавезу да споразум функционише.
Veljko Odalović Foto: Tanjug/video
Фото: Вељко Одаловић Фото: Танјуг/видео

Одаловић је за РТС рекао да је интерес Србије да са Републиком Српском градимо што боље односе и да је подржава у опстанку.

Говорећи о ситуацији у Босни и Херцеговини, Одаловић је указао да је проблем непоштовање основног документа - Дејтонског споразума, којим се практично окончава рат у тој земљи и дефинише њена будућност.

Они који су стали иза таквог документа су почели одмах после усвајања да настављају оно што су у рату започели. Мета је и даље била Република Српска и то траје и данас, истакао је Одаловић.

Навео је да је потребно да се "вратимо изворном Дејтону, поштујемо што носи и решимо то за добробит свих који тамо живе, јер никоме није добро".

Нагласио је да БиХ није функционална држава и да тамо није добро ни Србима, ни Бошњацима, ни Хрватима.

Каже да је и Слободан Милошевић потписао Дејтонски споразум, те да смо ми гарант њега.

Осврћући се на изјаву хрватског председника Зорана Милановића да не разуме земље чланице ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, Одаловић је оценио да мешање Милановића не помаже, јер су са простора КиМ протерани и Хрвати.

Као што смо имали Дејтонски споразум, тако смо имали и Резолуцију 1244 која је окончала сукобе на просторима КиМ. Имамо понашање истих центара и према БиХ и простору КиМ, рекао је Одаловић.

Он је нагласио да је потребно и поштовање Резулуције 1244, међународно преузетих обавеза и да на томе треба да инсистирати и даље.

Најважније је да се заједно да се изборимо за поштовање потписаних обавеза, додао је Одаловић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести