Одбор о поступку избора чланов РЕМ-а

БЕОГРАД: Скупштински Одбор за културу и информисање данас је једногласно одлучио да покрене нови поступак избора кандидата за чланове РЕМ-а које предлажу национални савети националних мањина.
odbor za kulturu i informisane, tanjug sava radovanovic
Фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Претходно је Одбор одлучио да обустави тај поступак који је био покренут у јануару ове године, након разматрања приговора у којима се наводи да нису сви представници националних савета националних мањина били упознати са јавним позивом за покретање процедуре.

Одлуке о обустави и покретању новог поступка усвојене су једногласно на предлог председнице парламента и председнице одбора Маје Гојковић.

На почетку седнице, Гојковић је из техничких разлога повукла прве две тачке дневног реда наводећи да ће се оне наћи на некој наредној седници.

Одбор је, наиме, требало да обави разговор са кандидатима за члана Света РЕМ које предлажу удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора Србије

Гојковић је објаснила да је један од кандидата за члана Савета РЕМ Дарко Бајић касно синоћ обавестио одбор да неће бити у могућности да дође на седницу јер је у инострантсву.

Други кандидат Братислав Петковић дошао је на седницу.

Повучена је и тачка дневног реда која се односила на утврђивање заједничког предлога два кандидата за члана Савета РЕМ који се бира на предлог одбора, а како је објаснила Гојковић, то је учинила јер је посланичка група такође касно синоћ обавестила да осустаје од својих кандидата.

Седницу одбора, иначе, обележила је полемика Гојковић и Маје Виденовић из ДС, која је негодовала што јој је онемогућено да предложи допуну дневног реда чиме је, каже, председница, прекшила Пословник.

Виденовић је хтела да предожи да одбор најоштрије осуди напад на новинаре на дан инаугурације председника Србије Александра Вучића.

Фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Гојковић је на то рекла да Виденовић злоупотебљава присуство медија на седници одбора, те да поједини чланови одбора стално политизују седнице тог скупштинског тела и држе јој лекције.

Она је упутила Виденовић на процедуре предлагања допуне дневног реда, наводећи да је у писаној форми требало раније да достави свој предог како би чланови имали времена да се припреме и одлуче да ли ће га подржати.

"Нема разлога да то не учините на некој од наредних седница", поручила је Гојковић посланици ДС.

Виденовић је негодавала, наводећи да се Гојковић оглушава на потребу да одбор осуди насиље хулигана над новинарима што је кривично дело, те да је ћутање одбора охрабрење насиљу што је, каже, недопустиво.

На наводе Виденовић да Пословник омогућава да чланови одбора на почетку седнице предлажу допуну дневног реда, Гојковић је рекла да је и она хтела да предложи допуну али да је закаснила.

Гојковић је додала да је хтела да предложи да одбор осуди хајку и линч над председником жирија Стерије награде Микијем Манојловићем.

У изјави новинарима после седнице одбора, Гојковић је рекла да представници ДС врло добро знају процедуру.

“Никакав предлог за допуну дневног реда није стигао а и сама сам закаснила да предложим допуну дневног реда по утврђеној процедуре на писмени начин", рекла је Гојковић.

Фото: Танјуг (Сава Радовановић)

Председница парламента сматра да одбор треба да расправља и о линчу великог уметника, глумца Микија Манојловић само зато што је председавао жиријем који је једногласно на Стеријом позорју донео одређене одлуке.

"Сама себе сам спрецила да то урадим на усмени начин јер то није процедура. Колеге ако имају искрену жељу они ће то урадити на тај начин и наравно да ћемо расправљати о свему. Разговараћемо о свему, а за разлику од неких који нагађају, ја волим да видим све чињенице у својим рукама и онда могу да дајем осуду", каже Гојковић.

Навела је да смо ми као средина веома склони да дајемо оцене нечега о чему не знамо баш ништа, а понашамо се као да знамо све и изричемо казну без права на икакаву одбрану.

"То говорим генерално за све случјаве у нашој држави у последње време где ми сви као јавност знамо баш све иако смо у многим тренуцима седели код куће пили кафу и појма нисмо имали док нам неко други није креирао свест сутра, на сваки начин", рекла је Гојковић одговарајући на питање о предлогу ДС да се осуди насиље над новинарима.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести