Одбор предложио шест кандидата за чланове РЕМ, Скупштина бира три

БЕОГРАД: Одбор за културу и информисање утврдио је предлог шест кандидата за чланове РЕМ-а и упутио предлог Скупштини да по хитном поступку разматра кандидате од којих ће бити изабрано три.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Предложени кандидати су Ненад Зорић и Јудита Поповић, које је предложио Одбор, затим Зоран Симјановић и Божидар Зечевић, које су једногласно предложила удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора и Александар Витковић и Драгомир Зупац, предложени од Националних савета националних мањина.

Кандидат Зорић, који је током своје каријере радио као новинар и уредник у многим медијима, током разговора на седници Одбора, казао је да сматра да је РЕМ кључно место за регулисање медија поготову у, како је навео, тренутној политичкој клими, те да сматра да 20 година колико је радио у медијима му даје довољно квалификација да буде изабран за члана.

Јудита Поповић, која је радила и као судија и као тужилац, али била и народни посланик ЛДП-а, наводећи да се дуже од 30 година бави правом, казала је да је битно да се чланови РЕМ-а потруде око тога да се закони, за које је казала да нису лоши, примењују.

"Немамо ми лоше законе уколико нема политичког уплитања и цензуре", казала је Поповић и додала да сматра да је РЕМ институција од великог значаја и да се мора оснажити.

Зоран Симјановић, српски композитор музике за филм и позориште и професор Факултета драмских уметности Универзитета у Београду, казао је да је задовољан што је предложен за једног од кандидата чланова РЕМ-а, али да је незадовољан радом медија јер, како каже, многе телевизије са националном фреквенцијом не делују као да имају ту фреквенцију.

Изнео је очекивање да би РЕМ и нови чланови могли да уреде неке ствари, попут приказивања ријалити програма, и у том смислу казао да је свестан да се то емитује јер људи воле и хоће да гледају, али да је потребно уредити време када може да се емитује, односно да то буде у термину када неће бити доступно деци.

Божидар Зечевић српски филмолог, историчар филма, драматург и редитељ, професор анализе филма, оснивач и главни уредник филмског часописа Филмограф, казао је да је као дугогодишњи филмски и телевизијски критичар запрепашћен многим стварима, а једна од њих је област језика и писма у електронским медијима.

"Ако постанем члан РЕМ, неуређена област језика и писма, посебно говорног језика, у електронским медијима биће једна од области на коју ћу да се фокусирам", казао је Зечевић.

Алексансдар Витковић, којег је предложио Национални савет мађарске националне мањине, казао је да га за учествовање у раду РЕМ-а мотивише то да унапреди рад РЕМ-а, посебно водећи рачуна о интересима националних мањина.

Зупанц, представник словеначке националне мањине, навео је да жели да унапреди медијски положај националних мањина у смислу њиховог појављивања на сцени.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести