Одбор Представничког дома усвојио резолуцију о браћи Битићи

ВАШИНГТОН: Одбор за спољне послове Представничког дома САД усвојио је резолуцију о убиству америчких држављана, браће Битићи, у Србији у јулу 1999. године, којом позивају на привођење правди одговорних за убиство и у којој се истиче да би напредак у решавању тог случаја требало да буде један од фактора за даљи развој односа САД и Србије, јавља Глас Америке.
srbija amerika
Фото: Tanjug ( Ilustracija)

Како наводи, усвајањем резолуције у Одбору за спољне послове отворен је пут за њено усвајање пред пуним саставом Конгреса. 

У резолуцији, којом се изражава став Представничког дома о убиству Илија, Агрона и Мехмета Битићија, наводи се да би појединце одговорне за убиство требало извести пред лице правде и да је за осуду то што “још нико није проглашен кривим за погубљење браће Битићи или било које друге злочине повезане с њиховом смрћу и што ниједан појединац није оптужен за те ужасне злочине”.

За Владу Србије и релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Специјално тужилаштво за ратне злочине, требало би да буде један од приоритета да што пре истраже и кривично гоне актуелне и бивше званичнике за које се верује да су директно или индиректно одговорни за њихову смрт, наводи се у усвојеној резолуцији.

У резолуцији се поручује да би САД требало да издвоје довољно средстава за помоћ и праћење напора владе Србије у истрази и кривичном гоњењу одговорних, као и да би напредак у решавању убиства браће Битићи требало да остане један од значајних фактора који би одлучивали даљи развој односа САД и Србије. 

Како се наводи у саопштењу адвоката који заступа породицу Битићи, усвајању резолуције присуствовали су и чланови породице и њихови заступници.

Док се Горан Радосављевић и други одговорни за убиство моје браће не приведу правди, нећемо стати и нећемо бити игнорисани, рекао је брат убијене браће, Илир.

Или, Агрон и Мехмет Битићи ухапшени су крајем јуна 1999. због илегалног уласка у тадашњу СР Југославију, због чега их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора.

Глас Америке наводи да су четири дана пре истека казне изведени су из затвора, одведени у Петрово Село у источној Србији, где су 9. јула убијени.     

Њихова тела нађена су 2001. у једној од две масовне гробнице у том месту, недалеко од наставног центра за обуку антитерористицких јединица МУП-а Србије. 

За њихово убиство није нико оптужен, а двојица полицајаца којима се судило због оптужби за противправно лишење слободе браће Битићи правоснажно су ослобођени 2013. године. 

У контексту убиства браће Битићи помињало се и име тадашњег пуковника специјалних снага полиције Србије Горана Радосављевића Гурија, додаје Глас Америке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести