Одбор усвојио предлог ребаланса покрајинског буџета

НОВИ САД: Одбор за буџет и финансије Скупштине Војводине на данашњој седници, размотрио је и усвојио Предлог покрајинске скупштинске одлуке о другом ребалансу буџета АП Војводине за 2017. годину, којим је планирано ново увећање буџета за 1,24 милијарде динара.
BanovinaX-Stojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Предложеним ребалансом, предвиђено је да покрајински буџет износи 67,4 милијарде динара, што је за 3,8 милијарди динара, односно за шест одсто, више у односу на првобитно утврђен овогодишњи буџет.

„Разлози за израду ребаланса и повећање обима покрајинског буџета засновани су на реалним могућностима, пре свега на основу повећаних прихода од пореза на добит. Осим прихода од пореза на добит, усклађена је и процена текућих прихода од накнада за коришћење минералних сировина и уплата дела добити предузећа чији је оснивач АП Војводина“, наводи се у саопштењу.

У образложењу предложене покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине за 2017. годину наведено је да је највећи део средстава планиран за нова инвестициона улагања, смањење јавног дуга Покрајине, као и за јачање буџетске резерве.

„Између осталог, предложена су додатна средства за подршку капиталним пројектима у областима саобраћаја, локалног и регионалног економског развоја, водопривреде, изградњу система за наводњавање и заштиту животне средине, као и за инвестициона улагања у објекте социјалне заштите, домове за децу, геронтолошке центре и установе за смештај корисника са посебним потребама на подручју Војводине“, стоји у саопштењу.

Додају да је ребалансом планирано смањење јавног дуга Покрајине и то превременом отплатом од 470 милиона динара, као и повећање средстава сталне буџетске резерве за око 30 милиона динара.

Како се наводи у саопштењу са седнице, амандмане на предлог покрајинске скупштинске одлуке о другом ребалансу буџета Одбор, након разматрања,није прихватио. 

Одбор за прописе је на данашњој седници, истичу, разматрао Предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу покрајинског буџета и посланичке амандмане поднете на поменти предлог, као и Предлог о изменама Покрајинске скупштинске одлуке о Годишњем програму коришћења средстава из Буџетског фонда за воде АП Војводине за 2017. годину

„Поред тога разматрао је предлог о максималном броју запослених на неодређено време у систему АП Војводине за 2017. годину, као и Предлог одлуке о измени пословника о раду скупштине Војводине“, наводе и додају да је Одбор мишљња да је сваки од наведених предлога у складу са покрајинским Сатутом и правним системом.

Када је реч о посланичким амандманима поднетим на Предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета, Одбор је, додају, мишљења да су амандмани правно могући.

Одбор за здравство, социјалну политику, рад, демографску политику и друштвену бригу о деци, размотрио је и усвојио Извештај о раду и финансијском пословању и Завршни рачун Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима за 2016. годину.

„На седници је између осталог истакнуто да се из извештаја може констатовати да је Фонд пословао у оквиру планираних активности, односно да је у потпуности реализовао своје планиране активности дефинисане Финансијским планом и Програмом рада за 2016. годину“, наводе у саопштењу.

Наставак финансирања Народног позоришта у Суботици

Покрајинска влада прихватила је на данашњој седници информацију о наставку финансирања Народног позоришта у Суботици у 2017. години, седме фазе пројекта започетог још 2003. године потписивањем протокола о заједничком финансирању, којим је предвиђено да средства обезбеђују Влада Републике, Покрајинска влада и Град Суботица.

Тим поводом, Покрајинска влада задужила је Управу за капитална улагања АП Војводине да координира активности и обавља стручне послове ради финансирања VII фазе овог пројекта, у износу од 223.000.000,00 динара, од чега је износ од 111.000.000,00 динара обезбеђен из буџета Републике Србије за 2017. годину и биће пренет АП Војводини за ову намену. Иначе, предвиђена вредност комплетне седме фазе пројекта износи 250.290.737,08 динара.

Фото: Покрајинска влада

Извођење радова на згради Народног позоришта у Суботици одвијало се фазно, у складу са финансијским могућностима инвеститора. Завршетком шесте фазе радова, објекат ће са спољашње стране бити затворен, чиме ће се створити могућност за занатске, инсталатерске и ентеријерске радове и завршне радове на појединим блоковима.

Са данашње седнице, Скупштини АП Војводине упућен је Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о оснивању Канцеларије за инклузију Рома. Поред усклађивања са Статутом АП Војводине и другим позитивним прописима, предлажу се и нове одредбе којима се даје могућност уређења унутрашње организације Канцеларије организовањем издвојених организационих јединица- огранака и прописује именовање директора на основу претходно расписаног конкурса.

Циљ формирања регионалних канцеларија у Кикинди, Суботици и Панчеву - градовима на чијим територијама и живи највећи број припадника ромске националне заједнице, јесте успостављање боље комуникација између Канцеларије за инклузију Рома и Покрајинске владе са ромском популацијом, лакши приступ свим активностима које припадницима ромске популације омогућавају Канцеларија за инклузију Рома и Покрајинска влада, као и ефикасније приступ услугама имајући у виду социо-економску ситуацију у којој Роми живе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести