Одбор за контролу служби безбедности: ВБА није „прислушкивала“ Недељник

 Одбор за контролу служби безбедности на 36. седници одржаној 21. фебруара 2020. године разматрао је и једногласно усвојио Извештај Генералног инспектора служби Министарства одбране о извршеном ванредном надзору у Војнобезбедносној агенцији над законитошћу примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података.
Igor Bečić Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Поступајући по захтеву Одбора Генерални инспектор служби извршио је ванредни надзор у Војнобезбедносној агенцији над применом свих поступака и мера за прикупљање тајних података и доказних радњи, чијом евентуалном применом би се могло доћи до садржаја комуникације.

У поступку ванредног надзора Генерални инспектор служби утврдио је да према бившем министру одбране господину Драгану Шутановцу и главном уреднику „Недељника“, господину Вељку Лалићу, Војнобезбедносна агенција није примењивала посебне поступке и мере којима би се могли прикупити подаци из међусобне комуникације. Приликом овог надзора није установљена незаконита примена посебних поступака и мера, нити било каква злоупотреба у том смислу, тј. установљено је да се мере примењују искључиво у складу са законом и о томе на правилан начин воде евиденције.

Имајући у виду да су се у јавности појавиле инсинуације у којима је директно министар одбране Републике Србије оптужен за незаконито остваривање увида у електронске комуникације одређеног медија и бившег министра одбране, који је индиректно указао и на могућност да је ово дело почињено преко Војнобезбедносне агенције, Одбор за контролу служби безбедности захтевао је од Генералног инспектора служби Министарства одбране да у складу са законским овлашћењима изврши хитан ванредни надзор законитости примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података од стране Војнобезбедносне агенције и да, у најкраћем могућем року, своје налазе достави Одбору за контролу служби безбедности.

Чланови Одбора подсећају да је у овом сазиву Одбор за контролу служби безбедности, у складу са својим законским овлашћењима реализовао 11 надзорних посета службама безбедности од тога четири посете Војнобезбедносној агенцији. Од наведене четири посете Војнобезбедносној агенцији две су реализоване у Дирекцији ВБА у Београду, једна у центру ВБА у Новом Саду и једна у центру ВБА у Краљеву.

Током надзорних посета Војнобезбедносној агенцији чланови Одбора извршили су надзор над законитошћу примене посебних мера и поступака прописаних Законом о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и надзор над законитошћу примене овлашћења Војнобезбедносне агенције у спровођењу посебних доказних радњи прописаних Закоником о кривичном поступку. Чланови Одбора, методом случајног узорка, остварили су непосредан увид у документацију у окончаним предметима и установили да припадници Војнобезбедносне агенције поступају професионално, у складу са законом прописаним процедурама и да у надзираним случајевима није било неправилности.

„Недопустиве су и срамотне инсинуације бившег министра Шутановца, као и директне оптужбе бившег начелника Генералштаба Војске Србије Поноша да је у овом случају реч о злоупотреби овлашћења од стране служби безбедности. Овакве изјаве када долазе од медија, или пак невладиног сектора који мора да оправда донације добијене из иностранства, су и разумљиве, али овакве оптужбе од стране бивших високих фнкционера Шутановца и Поноша, више говоре о њима и о томе како су они вршили своје дужности“, изјавио је председник Одбора за контролу служби безбедност Игора Бечића.

Онд додаје да је срамота је и да бивши министар прво инсинуира и износи сумње на рад Војнобезбедносне агенције, а да затим  тврди да док је био министар никад није био у прилици да чита туђе мејлове или транскрипте разговора и да наводи да у нашој земљи постоје приватно-политички центри који омогућавају такве услуге. „

„Е сад га ја отворено питам јесу ли то исти они приватно-политички центри као у време када је он био министар одбране, а Борис Тадић председник Србије или су то пак неки други центри? Да ли је као савесни грађанин у време кад је био министар о тим сазнањима информисао надлежне органе? Да ли је сада информисао надлежне органе?  Што се тиче бившег начелника Генералштаба Војске Србије, треба да га је срамота због униформе коју је носио. Зарад стицања политичких поена спреман је да блати и урушава углед својих дојучерашњих колега и целог система одбране. То говори о њему као политичару, а много више о њему као човеку. Зарад политике спреман је да напада младе и перспективне официре и да прозива за њихово напредовање и компетентност, зарад наслова у таблоидима, а уз то заборавља да је његово напредовање и постављење на место начелника Генералштаба Војске Србије било мотивисано искључиво приватним и политичким везама“, навео је Бечић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести