Одборници СНС-а у Алибунару траже смену председника Општине

После вишемесечних политичких трвења у општини Алибунар, одборничка група Српске напредне странке, уз подршку још неколико одброника других странака, предала је јуче захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине општине Алибунар, на којој ће бити иницирана смена председника општине Предрага Белића и председника Скупштине општине Синише Гавранчића.
1
Фото: Dnevnik.rs

За такав предлог обезбеђена је одборничка већина од 16 одборника, што је четири више од потребне већине, с обзиром на то да Скупштина броји укупно 23 одборничка места.

На предлог Извршног одбора СНС-а, сви одборници који буду подржали Белића биће по хитном поступку искључени из те странке. Белић је заказао седницу Скупштине Алибунара за 8. јун, али није одржана због недостатка кворума. Том приликом изјавио је да има подршку грађана и да неће добровољно напустити функцију председника општине. Дан уочи неуспеле скупштинске седнице, Извршни одбор СНС-а искључио је Белића из странке.

Актуелни председник општине Алибунар крајем прошле године ухапшен је и провео месец дана иза решетака због сумње да је злоупотребио службени положај приликом издавања у закуп пољопривредног земљишта у јавној својини и оштетио буyет Србије, Војводине и локалне самуоправе за више од 247 милиона динара.

По пуштању из затвора, вратио се на функцију председника алибунарске општине, а како „Дневник“ сазнаје, СНС је у више наврата покушавао да издејствује од Белића да поднесе оставку на челну функцију у општини, што је он одбио. Због тога је искључен из СНС-а, а одборници те странке траже скупштинску расправу на којој ће се покренути питање Белићеве смене.

Иницирана смена председника општине Предрага Белића и председника Скупштине општине Синише Гавранчића

По одредбама Закона о локалној самоправи, председник скупштине дужан је да седницу закаже најкасније седам дана од дана подношења иницијативе, тако да дан одржавања седнице буде најкасније у року од 15 дана подношења захтева. Ако председник скупштине не закаже седницу у предвиђеном року, седницу локалног парламента може заказати подносилац захтева, али и одредити председавајућег тој седници. У овом случају то је одборничка група Српске напредне странке.

Р. Ј. – А. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести