Одлагање Париза није пораз Немачке и Француске

МИНСК: „Одлагање састанка у Паризу није пораз Немачке и Француске, већ тешка ситуација за све, јер Албанци знају да Србија сада живи своје најбоље време и жели још више да напредује, за шта је потребна политичка стабилност и они то желе да искористе, изјавио је данас председник Александар Вучић. 
Aleksandar Vučić/Fonet/TV
Фото: FoNet

“Наш одговор је - да, нама се жури, јер убрзано напредујемо, али то не значи да можете да понижавате Србију и да ниподаштавате њене националне интересе”, поручио је председник из Минска.

Вучић је рекао и да није срећан што је Париз одложен, за разлику од Рамуша Храдинаја, који је, примећује, очигледно желео да на сваки начин стави до знања Американцима да је он тај који жели да САД одлучује о свему, а не Французи и Немци.

“Србија има право на ковертирани потез”, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је одлагање састанка у Паризу сигнал да би и САД требало да се укључе у процес решавања питања КиМ, што је став и америчког професора Едварда Џозефа, Вучић је рекао да је Џозеф обиљан човек, који никад није био близак нашим ставовима, али да је за Србију немогуће да сви који желе главну улогу јесу буду они који су за независност Косова.

Одлагање Париза, истиче, није пораз Француске и Немачке, као што, каже, многи говоре, већ је то тешка ситуаиција за све, за Србију.

Албанци су, каже, осим што причају глупости, док Рамуш Харадинај води хајку против Срба шсто, истиче Вучић, говори само о њиховој нервози, свесни да Србија данас живи своје најбоље време, и да долази и много боље време.

“Ми нисмо имали период у историји ни са већим платама, ни са мањом незапосленошћу, ни са бољом перспективом… “, приметио је председник.

Како је истакао, Албанци знају да нам се жури у бржи економски развој, да нам се хита да Србија буде што успешнија, са што више фабрика, за шта је потребна стабилна политичка ситуација и компромис, и то - покушавају да користе.

Како је рекао, Албанци се надају чудима, а њих у политици нема.

„На Србији остаје да се тражи компромисно решење, а што се тиче признања Косова - чак и да доведу свих 350 милиона Американаца, то не може да се реши на тај начин, поручио је Вучић.

Сматра да и Американци то знају, те да и они желе разговор.

“Надам се да ћемо у међувремену да избегавамо тензије”, подвукао је Вучић.

Вучић у посети спортистима из Србије на Играма у Минску

Председник Вучић је посетио јутрос спортисте из Србије који се такмиче на Европским играма у Минску.

Српски тим у Минску броји 66 спортиста у 12 спортова, 14 дисциплина: баскет 3x3 (мушки и женски тим), бициклизам, бокс, бадминтон, џудо, кајак, карате, рвање, самбо, стони тенис, стрељаштво и стреличарство.

Европске игра у Минску, одржавају се до 30. јуна, уз учешће више од 4.000 спортиста из 50 земаља који ће се такмичити у 15 спортова и 23 дисциплине.

Заставу Србије на Стадиону Динамо носио је Марко Ждеро, спортиста у баскету 3x3, освајач три медаље са светских првенстава.

Председник Вучић се у петак, првог дана боравка у Минску, састао с председником Белорусије Александром Лукашенком, као и с премијером Русије Дмитријем Медведовом и председником Молдавије Игором Додоном.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести