Одобрен новац за изградњу Б и Ц блока Клиничког центра Војводине

Министар финансија Душан Вујовић и потпредседник Европске инвестиционе банке Дарио Сканапијеко потисали су у Трсту последњи уговор о финансирању реконструкције четири клиничка центра у Србији, а реализација пројекта поверена је Министарству здравља.
klinicki centar
Фото: Dnevnik.rs

Финансијски уговор „Клинички центри / Ц“, вредан 50 милиона евра, представља последњи од укупно три финансијска уговора, која су планирана с Европском инвестиционом банком за протребе финансирања пројекта реконструкције четири клиничка центра у Србији, који подразумева модернизацију, унапређење, проширење и доградњу клиничких центара у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Потписивање уговора који ће Новом Саду донети изградњу Б и Ц блока Клиничког центра Војводине најавио је недавно за „Дневник“ председник Покрајинске владе Игор Мировић. Он је казао да би процедура већ током ране јесени била спроведена, и изразио очекивање да бисмо најкасније до пролећа имали изабраног извођача радова.

" То је веома важна вест. Добијамо 400 нових лежајева. Ми смо тим пројектом координирали у припремном смислу, а Министарство ће нам помоћи да након Ниша будемо други град који ће имати тако значајан објекат у систему здравствене заштите ", нагласио је Мировић.

Пројекат изградње и реконструкције четири клиничка центра процењен је на више од 400 милиона евра, од чега ЕИБ финансира 200 милиона, а остатак финансирају Влада Србије, Европска комисија – ЦАРДС програм, Светска банка и билатерални донатори. До потписивања јучерашњег уговора ЕИБ је за клиничке центре уговорима из 2006. и 2008. године оздвојио 150 милиона па је последњим уговором испунио своје финансијске обавезе.

Ми смо тим пројектом координирали у припремном смислу, а Министарство ће нам помоћи да након Ниша будемо други град који ће имати тако значајан објекат у систему здравствене заштите (Игор Мировић)

Када је реч о ламелама Б и Ц у Клиничком центру Војводине, јединица за имплементацију пројеката при Министарству здравља, у којој су и представници покрајинске администрације, у сарадњи с Градом Новим Садом, прибавила је сву грађевинску документацију и дозволе за почетак градње.

"У септембру би могла бити јавна набавка и да се изабере извођач радова. КЦВ ће тиме добити око 34.000 нових квадратних метара, у које ће бити измештене неке клинике, с комплетно новим операционим блоком, дијагностичким блоком, 400 постеља и јединицама интензивне неге. Изградња ламела је процес који ће трајати минимално три године", изјавио је недавно за наш лист покрајински секретар за здравство  др Зоран Гојковић.  Делом ће клинике прећи да раде у нове ламеле, а неке ће наставити да раде у старом простору.  Он је додао да постоје различити концепти и планови за старе зграде у кругу КЦВ-а које ће прећи у нове ламеле, па можда и да се у њима направи секундарна болница, коју Нови Сад нема, али је напоменуо и да постоји могућност изградње нове секундарне болнице.

КЦВ ће добити око 34.000 нових квадратних метара, у које ће бити измештене неке клинике, с комплетно новим операционим блоком, дијагностичким блоком, 400 постеља и јединицама интензивне неге (Зоран Гојковић)

Финансијским уговором Клинички центри / Ц, потписаним у Трсту, Србији се одобрава износ од 50 милиона евра, уз могућност избора фиксне или варијабилне каматне стопе приликом повлачења транше, с периодом отплате од 25 година, укључујући четири године почека. Кредит се реализује у највише пет транши, с минималним износом транше од десет милиона евра, изузев прве, која може износити пет милиона евра, саопштило је Министарство финансија након јучерашњег потписивања.

А. С. – Љ. П.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести