Одобрена прва фаза производње руске вакцине у Торлаку

БЕОГРАД: Делегација руских стручњака одобрила је да на институту Торлаку почне прва фаза производње руске вакцине против вируса корона Спутњик В, изјавио је данас министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и додао да би производња могла да почне за два или три месеца.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk
Поповић је рекао за Тањуг да је делегација у којој су представници Министарства индустрије, Фонда директних инвестиција и руске Агенције за лекове задовољна оним што је видела у Торлаку.
 
''''Прва фаза је прелиминарно одобрена и та могућност постоји за два или три месеца, са малим изменама. Писмени извештај ћемо добити за неколико дана'''', рекао је Поповић који је са тимом руских стручњака обишао лабораторију Торлак.
 
Он је рекао да прва фазе производње подразумева транспорт супстанце из Русије, пуњење у ампуле на Торлаку и паковање и дистрибуцију вакцине по Србији и у региону.
 
Поповић је казао да ће у наредних 10 или 15 дана у Србију доћи друга група стручњака из Русије који ће утврдити могућности за другу фазу производње, односно пуни циклус производње на Торлаку.
 
''''Што се тиче друге фазе, потребно је јос неколико посета како бисмо имали пуну техничку информацију шта је све потребно, али по прелиминарним информацијама и закључцима руске екипе и та фаза је веома могућа'''', рекао је Поповић.
EUR/RSD 117.1131
Најновије вести