Одржан дванаести протест СПН, завршен код студената који кампују у Кнеза Милоша

Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) одржале су вечерас дванаести протест испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), а завршили су га на раскрсници Кнеза Милоша и Бирчанинове, како би исказали своју подршку групи студената "Борба", који на том месту врше двадесетчетворочасовну блокаду саобраћаја.
3
Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Саобраћај који је био блокиран у деловима улица Краља Милана, Кнеза Милоша и Немањине поново је пуштен, осим на раскрсници у Кнеза Милоша, где студентска блокада и даље траје. Кандидат за градоначелника СПН Владимир Обрадовић рекао је испред РИК да је иза грађана Србије катастрофална година пуна трагедија и да верује да ће 2024. година донети бољитак.

Он сматра да је опозиција постигла најбољи резултат у последњих 10 година и да су грађани Београда рекли да не желе Александра Шапића за градоначелника. Обрадовић је тражио поништавање избора и организовање нових у, како је навео, бољој и, како је рекао, демократскијој атмосфери. Радомир Лазовић позвао је грађане да се вечерас придруже студентима, а сутра од 12 часова протесту који организује "Проглас", како би се, како је навео, заједно борили за поништавање избора и организовање нових, а посебно сређивање бирачких спискова, што је по његовом мишљењу основни услов за квалитетније изборе. Он је поновио да ће њихова борба ићи у три смера, кроз институције, међународну подршку и држање пажње јавности кроз протесте.

На скупу су били представници коалиције СПН Драган Ђилас, Срђан Миливојевић, Ђорђе Павићевић, Мила Поповић, Владимир Обрадовић, Радомир Лазовић, Зоран Лутовац, Павле Грбовић. Група студената и младих активиста "Борба", која је данас блокирала раскрсницу Кнеза Милоша и Бирчанинове, послала је писмо европским институцијама и другим међународним организацијама у коме их обавештава о разлозима за протест, али и о захтевима које имају према домаћим институцијама, али и међународим телима.

Група "Борба" од европских институција захтева да се не призна легитимитет избора на свим нивоима, као и иницирање међународне истраге под покровитељством ОЕБС-а, Савета Европе и институција Европске уније о изборним неправилностима, која би довела до услова за неке будуће, како се навели, поштене и легитимне изборе. 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести