Одржана седница Скупштине Војводине, највише расправе било о буџету

Скупштина Аутономне покрајине Војводине донела је Покрајинску скупштинску одлуку о завршном рачуну буџета Аутономне покрајине Војводине за 2021. годину са Извештајем о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Аутономне покрајине Војводине за 2021. годину.
1
Фото: Ф. Бакић

Посланици Скупштине Војводине усвојили су буџет Покрајине за 2021. годину који износи више од 84 милијарде динара. У овогодишњу касу ће се прелити девет милијарди динара, док је Државна ревизорка институција дала позитивно мишљење о завршном рачуну.

У последње четири године Државна ревизорска институција која је  контролисала извршење буyета, сваки пут је дала позитивно мишљење о употреби новца грађана Војводине.

Управо се о буџету највише полемисало током јучерашње 16. по реду седнице Скупштине Војводине. С једне стране посланици из Посланичке групе “Александар Вучић сматрају да је реч о рекордном буџету, док опозиција сматра да се новцем управљало без јасног плана и програма.

Ненад Боровић посланик из Посланичке групе "Александар Вучић за нашу децу”, обраћајући се новинарима непосредно пред почетак Седнице казао да ће посланици ове групе подржати извештај, јер је планирање буyета било реално, а управљање одговорно.

- Водило се рачуна о потребама грађана, али и о потребама привреде уз истовремено очување финансијске стабилности, што је потврђено четвртим позитивним мишљењем ревизорске институције. У последње четири године ДРИ је контролисала буyет Војводине и у сва четири провере дато је позитивно мишљење о употреби и коришћењу буџетског новца – казао је Боровић.

Напоменуо је да је реч о рекордном остварењу буџета, да никада толико новца у буyету Војводине није било на крају једне године.

- Укупно 84 милијарде 651 милион динара. У односу на 2020. годину то је десет милијарди више у остварењу. Ово је историјски резултат што се тиче остварења буџета. Важно је да доминирају средства од пореских прихода, а то су порези на зараде и на добит правних лица. Остварено је више од планираног. Све то говори о снази привреде како Србије тако и Војводине. Имамо много инвестиција, велики број радних места. Иако су иза нас веома тешке године због пандемије, ово је резултат за свако поштовање - истиче Боровић.

Фото: Ф. Бакић

Подсетио је на то да је било 60 програма, 185 програмских активности и 89 пројеката, а да је просечна реализација по свим пројектима и секретаријатима 90 одсто. Када је реч о висини јавног дуга он је како каже Боровић на најнижем нивоу у задњих 20 година и то 5.248. 000.000 динара, што је каже далеко испод нивао који је икада био забележен.

Председник посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић је најпре у име странке честитао грађанима Видовдан и казао да је то што је седница Скупштине АПВ заказана баш на Видовдан непримерено и скандалозно, те да је заседање могло бити и неки други дан.

Казао је новинарима да ће посланичка група Српске радикалне странке гласати против извештаја буџета јер, како кажу, завршни рачун показује да се јавним финансијама у 2021. управљало без јасног плана и програма, без резултата, бледо и неубедљиво.

- Ово је година по нашем мишљењу за заборав, јер није решен ниједан дугогодишњи проблем који мучи Војводину. Пропуштена је још једна прилика да се нешто капитално уради на простору северне српске покрајине. Поново имамо већину новца која је усмерен на текућу потрошњу, а један минималан део на капиталне расходе - рекао је Јакшић.

- Није истина да су сви покрајински секретеријати имали извршење више од 90 одсто. Убедљиво најлошији проценат реализације свог буџета и програма има Секретаријат за здравство. Једва је успео да добаци до 44 одсто извршења свог годишњег програма. Ми смо на време упозоравали да  се нешто слично може десити, али смо тада добијали уверења да ће се у последњем кварталу године догодити чудо. Међутим, то се није десило. Имамо енормно повећање трошкова, за чак 340 милиона динара, у односу на 2020. годину. У односу на 2017. годину је повећано за 700 милиона динара. Нема говора о рационалном понашању. Стотине милиона из буyета је избагателисано на програме који немају никакву употребну вредност, попут: Фонда европски послова, Развојне агенције Војводине, равноправности полова, фантомских НВО и слично. У исто време основна комунална инфраструктура: струја, вода, асфалт и канализација су удаљени од највећег дела АП Војводине светлосним годинама – закључио је Јакшић.


Јовановић образложила извештај о буџету

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић је појаснила на седници да је укупно пројектован обим буџета за 2021. годину, износио на дан 31.12.2021. године 83.237.806.890,05 динара, док су укупно расположива средства: текући приходи, текућа примања и пренета средства из ранијих година, износила 84.651.804.487,72 динара или 101,70% у односу на план. Расходи и издаци буџета су извршени у укупном износу од 75.628.440.985,92 динара или 90,86% од планираних 83.237.806.890,05 динара.

-  Завршни рачун за прошлу годину је био добар, али не треба се на томе задржати, већ тежити ка томе да будемо још успешнији - казала је Јовановић образлажући извештај буyета за прошлу годину. 


У наставку седнице, Скупштина је размотрила и усвојила: извештај о раду и финансијском пословању Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону за 2021. годину, извештај о раду и пословању Покрајинског завода за равноправност полова за 2021. годину и извештај о раду Педагошког завода Војводине за период од 01. јануара до 31. децембра 2021. године.

На 16. по реду седници, Скупштина је разрешила Милана Ковачевића, дужности заменика покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице и Армина Фаркаша, дужности заменика покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Скупштина је изабрала Слађану Бурсаћ за заменика покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице и Ђорђа Тодорова за заменика покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Донета је Одлука о именовању члана Савета Грађевинског факултета у Суботици. За члана Савета тог факултета из реда оснивача, именује се Имре Керн из Суботице. Такође, донета је и Одлука о измени и допунама Одлуке о избору председника и чланова одбора Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

Слађана Аничић Илић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести