Оклопна возила полиције у колони ушла у Подгорицу?

ПОДГОРИЦА: На друштвеним мрежама појавио се снимак на којем се види колона оклопних полицијских возила под пратњом, која улази у Подгорицу.
c
Фото: Tanjug/Preuzet materijal

Видео је објавио лидер Праве Црне Горе Марко Милачић на својој Фејсбук страници, уз који је навео: "Из правца Никшића, у 08:35, у Подгорицу стижу оклопна возила".

За сада нема никаквих званичних информација о чему је реч.

На снимку се виде четири оклопна транспортера у чијој пратњи су два полицијска џипа, на почетку и крају колоне, који их спроводе путем, уз укључена ротациона светла.

У црногорским градовима већ више од месец дана трају протестна окупљања због Закона о слободи вероисповести.

Литије у Црној Гори ослабиле Ђукановићеву ДПС

Литије на којима се окупљају десетине хиљада грађана, који се противе Закону о слободи вероисповести, наносе поприличну штету владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС), која у изборној години има проблем осипања бирачког тела, пишу подгоричке Вијести.

Саговорници листа кажу да је ДПС изгласавањем Закона себи нанео несагледиву политичку штету, чега су свесни и у самом врху те партије, због чега неће “скрштених руку” посматрати развој ситуације.

То је, наводи се, јасно и из порука које се од 18. јануара шаљу након седница општинских одбора, које обилазе високи партијски званичници и свакодневног инсистирања да су литије политички скупови уперени против државе.

ДПС од пре неколико дана и отворено сугерише својим актиивстима да им није место на литијама, и да у супротном немају шта да траже у партији.

Политички аналитичар Драгиша Јањушевић казао је за Вијести да је очигледно да све масовније литије наносе поприличну штету ДПС-у, чим покушава да је санира и председник државе и ДПС-а Мило Ђукановић обилазећи општинске одборе.

Настала штета, по њиховим проценама, сигурно није мала, док се то ради са тог нивоа и кад су им општински одбори у перманентним заседањима..., оценио је Јањушевић.

Председник ДПС-а у Тивту је поручио присталицама да не дозволе да се њихова верска слобода злоупотребљава на начин на који се то чинило да би се срушила Црна Гора, а председница тиватског одбора Јованка Лаличић рекла је да су чланови ДПС-а који учествују у литијама залутали у партију.

Оценивши да у партијском смислу, ДПС већ не “седи скрштених руку”, Јањушевић појашњава да се, у контексту извршне власти, влада налази у једној пат позицији - нити може да повуче закон, што би значило знак слабости и предаје у том сукобу, а с друге стране,у партијском смислу, губе значајно бирачко тело.

Влада је у пат позицији, која јој не одговара, јер у партијском смислу губе значајно бирачко тело и изборна је година, време цури. Није се радило на изборном законодавству, није се радило на многим стварима које је тражила опозиција да би изашла на изборе, тако да се и у погледу извршне власти, такође, трпи велика штета, оценио је Јањушевић.

Он је казао да се проблеми ДПС-а усложњавају, наводећи да у изборној години имају најбитнији проблем - осипање бирачког тела.

Истраживање Центра за демократију и људска права за децембар, показало је да је рејтинг ДПС-а од јула порастао са 34 на 37 процената, али да се партија није вратила на позицију коју је имала у децембру 2018. када је имала 41,5 одсто подршке.

Истраживања која су радиле поједине партије указују на повећање броја апстинената, али она нису доступна јавности.

Из ДПС-а нису одговорили на питања - да ли сматрају да су литије смањиле поверење бирача и шта ће тим поводом предузети.

Посланица Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак оценила је да су из ДПС-а, тиме што су “дирнули у питање вере”, осудили себе на пропаст.

Констатовала је да Ђукановић отворено показује нервозу и да је сигурна да ће учинити све да испровоцира ексцесе:

”Зато не треба наседати и треба бити мудар и не дозволити да нас испровоцира. Зверско хапшење мајке Милана Кнежевића и претресање кућа присталица ДФ-а је ништа друго до провокација, која је имала за циљ увођење ванредног стања и изазивање немира. Није им успело. А који ће следећи атак бити остаје да се види”.

Потпредседник Демократа Албин Ћеман, казао је да ДПС своје чланове одговара од присуства на литијама, а сутра их подстиче да истим присуствују.

Све то представља изразе напора да се некако искобељају из, по њих, никад незавидније, политичке ситуације. Највише их ''жуља'' заједништво које је обновљено у светињама свих конфесија, на улицама и трговима градова у Црној Гори. Боли их што нису успели да посвађају Црну Гору, као што су намеравали и од чега не одустају, казао је Ћеман.

Из Социјалистичке народне партије (СНП), Вијестима је речено да су литије вероватно ослабиле снагу владајуће партије: “И ово не чуди, јер неки њихови челници, иначе атеисти, нису осетили снагу вере која се акумулира у народу и превидели су чињеницу да се народ коначно ослободио стеге и страха и да је овај циљ због којег протестују много већи и светији него што су то партијски интереси”.

Оцењују да ДПС-у ништа не преостаје него да на миран и разуман начин посматрају литије, јер би се сваки други потез или радња окренули против њих самих.

Члан Главног одбора Демоса Вуко Влаховић оценио је да је извесно да један део грађана који учествује на литијама, припада како бирачком корпусу, тако и чланству ДПС-а.

Генерални секретар ГП УРА Милета Радованић оценио је да неспремност да се у земљи води дијалог око најважнијих питања и проблема и недостатак било какве одговорности пред грађанима сада и те како кошта ДПС.

Он је истакао да је иницијална замисао Ђукановића вероватно била да се читава ова прича држи на контролисаном сукобу, где ће он успевати да поентира и себе представи као јединог заштитника државе. “Но, ствар му је по свему судећи измакла контроло, јер су грађани очигледно нашли додатни мотив да покажу незадовољство овим законом”, казао је он.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести