Опљачкана црква на КиМ, једанаести напад од почетка године

БЕОГРАД/ВЕЛИКО РОПОТОВО: Ноћас је опљачкана црква у Великом Ропотову на Косову и Метохији одакле је из сефа узета већа количина новца што је 11 пљачка и скрнављење сакралних објеката СПЦ од почетка године, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије.
1
Фото: Youtube Printscreen

Пљачка цркве Светих Архангела догодила се пола сата после поноћи, из крстионице је узет сеф који је отворен на гробљу, а из њега узет новац.

Опљачкана већа количина новца била је намења за промену пода у тој цркви и изградњи цркве у селу Панчела.

"Од почетка године до данас укупно је опљачкано и оскрнавњено једанаест православних цркава и та чињеница представља праву слику односа власти у Приштини према сакралним објектима СПЦ на Косову и Метохији", саопштено је из Канцеларије.

Оцењено је да на овај привремена администрација у Приштини недвосмислено показује и шаље јасну поруку да јој до суживота и до стабилизације ситуације на терену није уопште стало.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овакве и сличне нападе на српске цркве и манастире на Косову и Метохији.

"Позивамо међународну заједницу и њене релевантне институције на КиМ да коначно реагују и зауставе дивљање и антицивилизацијско понашање албанских екстремиста", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су у последње време на Косову и Метохији све учесталији напади на верске објекте Српске православне цркве, јер очито они који стоје иза таквих напада рачунају са тим да је то још један ефикасан начина да се застраши и онеспокоји српски народ у покрајини.

"Држава Србија ће наставити да брине о својим грађанима у јужној српској покрајини и да ради на добробит економског бољитка, останка и опстанка Срба на својим вековним огњиштима", поручила је Канцеларија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести