Опозиција с Вархеијем: Поново дијалог, уз ЕУ модерирање

БЕОГРАД: Представници дела опозиције пренели су комесару за проширење ЕУ Оливеру Вархеију на вечерашњем састанку да ЕУ виде као медијатора у дијалогу којим би се, како је новинарима пренео председник ДС Зоран Лутовац, нормализовао политички живот у Србији.
o
Фото: Tanjug (video)

То, каже, подразумева конкретан дијалог у којем би учествовале релевантне опозиционе странке и председници парламентарних странака с конкретним темама, али и комисијама које би пратиле спровођење договореног.

Лутовац је рекао да им је Вархеји представио Инвеситциони план за Балкан, а да су му они одговорили да је потребно пре тога да се стабилизује политичка ситуација и да је за то потребна медијација Европске уније (ЕУ).

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да услов за добијање новца треба да буде напредак у кључним питањима попут владавине права тај новац не би требало дати безусловно јер би то деловало као безусловна подршка власти у Србији.

На питање да ли је било речи о изјави Владимира Билчика, известиоца за Србију, који је рекао да дијалог треба да се води са парламентарним странкама, Понош је рекао да је он на састанку напоменуо да такав став одудара од писма које је стигло од комесара и да су "вратили ствари тамо где им је место".

У српском парламенту нема опозиције. Та изјава је била као да ће ЕУ да модерира између различитих фракција власти, рекао је он.

Председник ПСГ Павле Грбовић сматра да је данашњи састанак најбољи доказ дубоког јаза у погледу развоја између Србије и система ЕУ.

Он је у саопштењу после састанка истакао да је неопходно да се покрене нова рунда дијалога уз посредство међународне заједнице, како би се, каже, политички живот вратио у оквир нормалног деловања, а не борбе на живот и смрт.

Састанку с Вархеијем су присуствовали лидер С СП Драган Ђилас, председник ДС Зоран Лутовац, председник СДС Борис Тадић, председник ПСГ Павле Грбовић и функционер Народне странке Здравко Понош.

Након састанка пред новинаре су дошли Ђилас, Лутовац и Понош, а пре њих су заједно изашли Тадић и Грбовић који се нису обраћали медијима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести