Орбан ОШТРО: У случају саботаже Јужног тока, Мађарска и Србија би одмах реаговале

БУДИМПЕШТА: Мађарскки премијер Виктор Орбан изјавио је данас да су Мађарска и Србија упозориле међународну заједницу да би, случај саботаже гасовода Јужни ток, попут оне на Северном току, сматрале ''поводом за рат'' и да би одмах реаговале на такав чин.
1
Фото: Dnevnik.rs

''Заједно са председником Србије (Александром Вучићем), јасно смо ставили до знања да ћемо, ако било ко помисли да са Јужним током учини оно што је било са Северним, то сматрати терористичким актом или чином рата, и да ћемо одмах реаговати. Дакле, не радите то. То можда може да се уради са Немачком, али не и са овим регионом'', рекао је Орбан у интервјуу америчком новинару и политичком коментатору Такеру Карлсону.

Орбан је додао да ћутање Немачке о саботажи Северног тока 2 представља ''облик мањка суверенитета'' и додао да је то ''немачка ствар'', као и да не жели да их критикује, али је и истакао да је Мађарска, за разлику од Немачке и Запада, саботажу одмах окарактерисала као терористички напад.

На питање Карлсона шта би урадио када би се нашао на челу НАТО када је реч о решавању рата у Украјини, мађарски премијер је рекао да би се одмах залагао за мир.

''Позовите Трампа да се врати! Знате, ја разумем да га можете критиковати за пуно ствари, али, када погледате, најбоља спољна политика у последњих неколико деценија била је његова. Добро је водио рачуна у односима са Северном Корејом, Русијом, па чак и са Кином'', рекао је Орбан.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести