Орбан: Потребна нова димензија сарадње Србије-Мађарске-Аустрије

БУДИМПЕШТА: Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Будимпешти, на трилатералном самиту Србије, Мађарске и Аустрије, да су руско-украјински рат, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.
Orban Viktor/Fonet
Фото: FoNet

"Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа илегална миграната, сви смо угрожени, треба много улагати у решавње тих проблема, нисмо задовојни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије у ВАРКЕРТ базару, где се одржава самит тројице лидера.

Орбан је истакао да Србија и Мађарска чувајући своју границу чувају и аустријску границу и спречавају кријумчарење људи.

"Ситауција је све тежа, свет има друге озбиљне проблеме, руско - украјински рат, скупе енегенте и санкције, па није довољно пажње усмерено на миграције. Сада смо покушали да разрадимо мере. Мађарска је иницирала овај сусрет, ми смо у најспецифичнијој ситуацији, пошто из два правца нам долазе мигранти - преко милион избеглица је дошло са истока, из Украјине, док је са друге стране наша јужна граница под опсадом. Имали смо више од 180.000 покушаја илегалне миграције које смо спречавали", навео је Орбан.

Каже да не види да се мења бриселска политика која утиче на то и да постоје и други проблеми, као снабдевања храном и глади ус вету, што ће све повећати миграције. "Најтеже је погођена рута ЗБ, ту највећи број миграната пролази и сада је кријмчарење миграната подигнуто на виши ниво, а користе сада и озбиљно наоружање. Ми сада не штитимо само своје границе већ читаву Европу", истакао је Орбан.

Он је рекао да је свима нама, целој Европио, у интересу да се одбрамбена границу спустимо све ниже и да прва одбрана не буде на српској-мађарској граници, већ да се помери јужније. Орбан каже да је Мађарска већ помагала Србији и С. Македонији по том питању, али да је сада потребна нова димензија сарадње.

"Имаћемо следећи сусрет у Београду, надлежни министри ће у правном оквиру одредити будуће кораке и разјаснићемо све задатке. Трећи сусрет ће бити у Бечу", закљичио је Орбан.

ЕУ се није баш показала, могла би да се потруди

Орбан je изјавио одговарајући на питање о приливу миграната и како може да се растерети рута Западног Балкана, да би одбрамбена граница требало да се спусти још ниже у односу на српско-мађарску границу, као и да би оне који илегално бораве требало вратити одакле су дошли, што, како је рекао, изискује помоћ Европске уније.

"Три ствари треба да се ураде, прва да померимо што јужније одбрамбену линију кроз коју је немогуће проћи. Сада је та линија на српско-мађарској граници. То уопште није добро за Србију, нисмо ни ми срећни због тога. Требали би ићи све јужније, али корак по корак", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије у Будимпешти, где се одржава самит лидера Србије, Мађарске и Аустрије.

Он је додао да би требало у том смислу да се ојача српско-македонска граница.

"С друге стране они који бораве илегално у нашим земљама њих морамо вратити тамо одакле су дошли, а то изискује јако много посла и много финансијских средстава, а то би ЕУ требало да преузме на себе. То је заједнички интерес свих земаља ЕУ", рекао је Орбан.

ЕУ се, каже Орбан, до сада није баш показала и било би добро ако би се, додаје, сада мало потрудила.

"Трећа ствар је најтежи задатак. Оно што у Бриселу кажу да се формира хот спот, односно округ за избеглице ван простора ЕУ. Ако бисмо мењали правни систем ЕУ што ја од срца желим и на чему инсистирам је да се захтев за азилом може поднети искључиво у хот спотовима изван ЕУ, а док се ти захтеви не обраде не може се ступити на тло ЕУ и то би решило наш проблем", рекао је он.

Орбан напомиње да се тим поводом води велика расправа унутар ЕУ

"Сад смо на мртвој тачки. Све док је то на мртвој тачки илегални мигранти само куљају", закључио је Орбан.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести