ОРБАН: Проширења ЕУ мора бити, дотле СРБИ ИМАЈУ ПРАВО да "СЕДЕ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ"

Проширење Европске уније мора да се деси, али се за позитивну слику у ЕУ мора борити, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан на 11. конференцији председника парламената земаља југоисточне Европе.
Viktor Orban, yt
Фото: Youtube printscreen/ Orbán Viktor

Земље централне Европе виде придруживање Западног Балкана као прилику и извор енергије и снаге, рекао је он у здању мађарског парламента у Будимпешти, пренео је МТИ.

Уколико регион не постане део ЕУ, "геополитичка рупа између Мађарске и Грчке" привући ће друге силе, истакао је Орбан. У међувремену, мађарско-српска граница постала је "тачка сусрета кинеске зоне слободне трговине и тржишта ЕУ", рекао је он.

Иако би споразум Србије о слободној трговини са Кином "био неспојив са чланством у ЕУ, Срби имају право да седе на две столице", казао је Орбан и истакао да је то "начин да се ЕУ подстакне на акцију".

Европској унији није потребна унутрашња реформа да би интегрисала "барем најспремније земље југоисточне Европе", рекао је мађарски премијер. Орбан је изразио подршку предлогу Европске комисије да се кандидатима обезбеде погодности које уживају чланице ЕУ и пре него што постану пуноправне чланице.

Он је, такође, подржао идеју да ЕУ треба да пружи помоћ тим земљама између 2024. и 2027. године како би подстакао економски раст и додао да је Мађарска спремна да у том циљу додатно допринесе буџету ЕУ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести