Османи: Србија шири руски утицај и угрожава цео регион

ПРИШТИНА: Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи оценила је данас да дешавања у Украјини треба да буду лекција за Запад да су са државама које су вођене начином размишљања руског председника Владимира Путина, као што је, како тврди, Србија, потребни јасан приступ и јасне акције.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

Сматра да рат у Украјини доказује да аутократске државе, како наводи, "попут Србије, попут Русије, која такође контролише Србију", никада нису биле познате по позитивним акцијама у односу на суседе већ напротив.

Османи је у интервјуу за Глас Америке изнела став да је "Србија само јачала у својим дестабилизујућим акцијама" и да је "појачала политичку, економску или војну сарадњу са Русијом", чиме је, тврди, утицала на раст руског утицаја у целом региону и угрозила га.

"Чак и последњи споразум који је Србија потписала са Русијом да дефинише линије своје спољне политике заправо у сарадњи са Русијом, а не са ЕУ, јасна је порука да Србија није заинтересована да доприноси миру и стабилности у региону, односно придруживању ЕУ", тврди Османи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести