Мировић са представницима Хајнана о доласку инвеститора

Председник Покрајинске владе Игор Мировић заједно са потпредседником Иваном Ђоковићем, примио је данас делегацију кинеске покрајине Хајнан, предвођену Ли Ксианхенгом, потпредседником Сталног комитета Покрајинског народног конгреса у Хајнану.
Delegacija kineske pokrajine Hajnan u Pokrajinskoj vladi  Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Друга по реду, посета делегације из кинеске провинције Хајнан, Покрајинској влади, резултовала је разговорима о оснаживању сарадње у области туризма, бројних директних размена инвестиција у области пољопривреде, образовања и других привредних грана.

Мировић је истакао да је у протеклих годину дана урађено много, по питању сарадње првенствено Србије и Кине, а онда и самих покрајина као фокуса покрајинских власти, наводећи међу пројектима успостављање директне авио линије Београд-Пекинг, затим деловање Конфучијевог института у оквиру Филозофског факултета Новог Сада.

Он је додао да се односи две покрајине успешно одвијају и на скупштинском нивоу, те да је од велике важности што постоје бројне области у којима се могу дефинисати конкретни пројекти.

„Осим пољопривреде, долазак директних инвеститора попут компаније Hainan Airlines имплицирају долазак директних инвеститора и размене информација које ће довести до конкретних уговора“, закључио је Мировић додајући да сарадња на релацији двеју покрајина предстваља заједничку обавезу.

Ксианхенг, је упознавајући делгацију Покрајинске владе са ресурсима ове острвске кинеске покрајине, изразио захвалност на гостопримству и изнео бројне могућности у погледу даље сарадње у области туризма, информационих технологија и области модерне пољопривреде имајући у виду плодно земљиште Војводине.

Октобра прошле године потписан је документ Писмо о намерама, чиме је отпочета сарадња две покрајине, и још једном потврђен побратимски однос између Народне републике Кине и Републике Србије, а данашњим сусретом интензивирана је сарадња Војводине и Хајнана.

Потпредседник Ксианхенг, позвао је делегацију Покрајинске владе у посету провинцији Хајнан у новембру ове године, када би могло бити реализовано потписивање новог званичног документа сарадње између две покрајине.

Састанку су присусутвовали и Јуе Ђин, заменик генералног секретара, Сталног комитета Покрајинског народног конгреса, г-ђа Чен Ђанђао, заменик генералног директора Канцеларије за стране послове у иностранству прекоморске кинеске покрајине Хајнан са сарадницима, као и саветник председника Покраијнске владе за међународну сарадњу Сенка Бенгин.

В. Р.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести