Отварање поглавља: Потврда рада Србије на путу ка ЕУ

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шефица преговарачког тима Србије за чланство у ЕУ Тања Мишчевић, слажу се у констатацији да ће сутрашње отварање нових поглавља у преговорима око приступа Србије Европској унији, потврда рада који је до сада на том пољу у обављен.
evropska unija srbija
Фото: Ilustracija

Јадранка Јоксимовић је изјавила је да преговарачка поглавља 6 и 30, која ће сутра бити отворена у Бриселу, на „најопипљивији начин“ показују напредак Србије на европском путу.

„Мислим да је требало да буду отворена три поглавља, али не можемо увек да утичемо на све, а постоје и бројни унутрашњи разлози у појединим државама чланицама које се још увек позиционирају по одређеним питањима", рекла је Јоксимовић за РТС.

Битно је да ми радимо добар посао због наших грађана и да то већина држава препознаје, истакла је она.

Србија ће сутра на Међувладној конференцији у Бриселу отворити још два поглавља у приступним преговорима са ЕУ - поглавље 6 које се бави правом привредних друштава и поглавље 30 о економским односима са иностранством. 

Земље чланице ЕУ одлучиле су да Србији дају "зелено светло" за отварање још два поглавља, чиме ће укупно бити отворено 12 поглавља.

Тања Мишчевић оценила је да свако отварање поглавља представља још један корак на европском путу, али и потврду да се озбиљно ради на спровођењу реформи и приближавању стандардима ЕУ.

Мишчевић је истакла да се то посебно односи на поглавља 6 и 30, која ће у преговорима са ЕУ Србија отворити сутра у Бриселу.

"У поглављу 6 реч је о компанијском праву, односно уређењу, функционисању и заштити компанија како европских тако и домаћих на одређен начин, као и у ЕУ. С друге стране, поглавље 30 се односи на спољне економске односе, а то је наша припрема да постанемо део једног од дефинитивно највећих светских трговинских блокова", рекла је Мишчевић за ТВ Пинк.

Дневник, агенције

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести