Отварањем Кластера 4 обнављамо процес европских интеграција

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је отварањем Кластера 4 обновљена позитивна динамика процеса европских интеграција Србије који је једно време стајао и да је Европска комисија показала да је нова методологија жива.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

"Обнављамо позитивну динамику процеса, показујемо да смо заиста радили у две најтеже године за човечанство у последњих барем 50 година, да нас то није омело, показали смо флексибилност као држава, као друштво, применили смо нову методологију", казала је Јоксимовић на РТС-у.

Како је навела, и Европска комисија је овим показала да је нова методологија жива и указује да је у томе и Србија дала свој допринос јер нико други у региону није на такав начин прихватио нову методологију и изгледа да неће бити пуно резултата за остале на Западном Балкану у овом тренутку.

"Утолико више сматрам да је ово позитиван сигнал и даће нам подстрек за нове реформе", навела је.

Истиче да није мала ствар отварање једног кластера и указује да је то, гледано по старој методологији, отварање четири потпуно нова поглавља, односно поглавља која нису отварана по старој методологији.

"На овај начин улазимо у једно дубље повезивање са свим стандардима ЕУ. То је као да смо четири поглавља одједном отворили, с тим што је то сада интегрисана секторска политика која се тиче одрживе повезаности, онога што смо већ почели да радимо и у оквиру пројеката који су финансирани из ЕУ попут железничке деонице Коридора 10 Београд - Ниш, а онда и деонице аутопута Ниш - Мердаре", казала је она.

Додаје да се то тиче одрживе повезаности и подсећа да је зелена агенда заштита животне средине, циркуларна економија...

На овај начин Србија ће имати и бољи и дубљи приступ секторској политици и финансијским инструментима за пројекте који се тичу животне средине, каже Јоксимовић додајући да се средства из ЕУ користе и за припрему пројеката.

"То се ради да би ти пројекти били у сагласју са свим аспектима који су важни за одрживост пројекта и да буду у складу са највишим стандардима ЕУ", казала је Јоксимовић и навела да се претходних месеци радило и на припреми ИПА 3 - финансијског пакета за 2021 - 2027.

Како каже, планирани су важни пројекти и пројекти из екологије, попут центра за управљање отпадом у Новом Саду и регионалног центра за прочишћавање отпадних вода за читав Златиборски и Моравички округ, али и центар за регионално водоснабдевање у Колубарском округу.

"То су велики пројекти које смо припремали да кандидујемо за средства из ЕУ, а сада са ортварањем Кластера 4 идуће недеље, 14. децембра на Међународној конференцији, додатно ћемо бити у прилици да кандидујемо све релевантне пројекте из области заштите животне средине, обнове биодиверзитета, побољшања ваздуха, воде, тла, циркуларне економије, свега онога што нас занима као Владу", навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србија не би могла да дође у позицију да отвори Кластер 4 да пре тога није урађен читав сет активности озбиљних реформи из области владавине права, унапређивања владавине права, посебно у сектору који се тиче реформе правосудног система и уставних амандмана којима се, подсећа, мења начин на који бирамо носиоце највиших правосудних функција - судија, тужилаца, заменика тужилаца.

Наводећи да је то и тема референдума заказаног за 16. јануар, Јоксимовић каже да је Европска комисија то посебно валоризовала тиме што је дала препоруке за отварање два кластера.

Јоксимовић истиче да сагласност земаља чланица за отварање једног кластера јесте ветар у леђа и додаје да сматра да је и Кластер 3 потпуно спреман и да озбиљне уставне реформе које би требало да буду потврђене на референдуму, ће бити довољан доказ за поједине земље чланице да подрже и отварање Кластера 3.

Поручила је да ће се са несмањеним темпом наставити промене управо због онога, како каже, што наши грађани очекују, а то је боља и бржа приступачност правди и правичности за сваког грађанина, зелена агенда, бољи квалитет живота, здравље људи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести