Отворен "Хуавеј" Центар за иновације и дигитални развој

БЕОГРАД: Компанија Хуавеј отворила је данас Центар за иновације и дигитални развој у свом седишту у Београду, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и амбасадорке Кине Чен Бо.
brnabic
Фото: Tanjug (video)
Премијерка Брнабић је захвалила кинеским партнерима на отварању новог Центра, јер ће, сигурна је, и то значајно помоћи даљој дигитализацији у Србији у наредном периоду.
 
Брнабић је истакла да је удео информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у БДП-у земље, на крају прве половине ове године шест одсто, док је тај проценат 2012. био 2,4.
 
"Сада је удео ИКТ у БДП-у престигао удео читавог грађевинског сектора, удео саобраћаја, као и туризма и ако овако наставимо, удео ИКТ у економском расту наредних година престићи ће у удео пољопривреде. Тада смо постигли циљ", рекла је Брнабић.
 
Тај циљ, подсетила је, поставила је као приоритет своје владе - покретање дигиталне трансформације земље, како би српска економија постала заснована на иновацијама и креативности.
 
"То доприноси да се економија много брже развија, да земља буде отпорнија на све изазове и промене, квалитет живота у Србији бољи, а прилике за младе веће. Данас, на крају мандата, могу да кажем да смо много постигли", рекла је Брнабић.
 
Амбасадорка Кине Чен Бо рекла је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине непрекидно развија, те да је сарадња у свим областима довела до великих и плодних резултата, што је допринело економском развоју дбве земље и конкретну корист грађанима.
 
"Драго ми је да Хуавеј у веома отвореном, поштеном окружењу активно шири сарадњу са партнерима у Србији", рекла је Чен.
 
Додала је да дигитална индустрија у Кини игра важну улогу у економском развоју Кине, те да је Кина спремна да са Србијом, која је сада у процесу дигитализације, дели своју технологију и искуство.
 
Интерес отворен и транспарентан тендер за 5Г мрежу
 
 Ни Србија није заинтересована за непоуздане технологије, напротив, интерес је да тендер за увођење 5Г мреже буде отворен и транспарентан, уз поштовање међународних стандарда, што управо подразумева и споразум из Вашингтона, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
 
"Разумем све интриге у оквиру неких тачака Вашингтонског споразума, али наша делегација није имала нимало лак задатак. Председник Александар Вучић успео је да задржи отворена врата са свим партнерима, не доводећи Србију у незавидан положај да прекрши своје норме", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара, приликом посете Хуавеју.
 
Наше норме су, истакла је, отворене транспарентне набавке, у којима се поштују сви наши партнери.
 
"Ни ми нисмо заинтересовани за непоуздане технологије. Али, оно што ћемо уводити, кад је у питању 5Г мрежа, морају бити међународни стандарди, који се поштују свуда у свету", навела је Брнабић.
 
Она је рекла да ће набавка, од које смо, истиче, још далеко, мора бити отворена, транспарентна и не сме бити дискриминације било ког партнера.
 
"Тако ће и бити и то није супротно споразуму из Вашингтона", нагласила је премијерка.
 
Додала је да је о томе разговарала и са представницима компаније Хуавеј и да су обе стране "апсолутно исто" разумеле тачку споразума да Србија мора да има отворен и транспарентан тендер за партнере, када буде дошло време за 5Г мрежу.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести