Отворен пункт за вакцинацију у касарни Дедиње; Вучић: Важно да наставимо

БЕОГРАД: У касарни "Дедиње" је отворен пункт за вакцинацију припадника гарнизона Београд и чланова њихових породица, а тим поводом пункт за имунизацију обишао је председник Србије Александар Вучић.
v
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Председника је око 10 сати испред касарне дочекао почасни строј гарде, а након предатог рапорта, представници Војске Србије упознали су председника Србије с процесом вакцинације.

Вучић је рекао да се ту вакцинишу војници, припадници Министарства одбране и чланови њихових породица и поручио им да је вакцинација веома важна.

Мало је боља ситуација ових дана, од како смо рекли ово за 3.000 динара. Имали смо прошле недеље смо имали 8.900 нововакцинисаних на дневном ниову, а сада имамо 23.000 нововакцинисаних, рекао је Вучић.

Додао је да то, ипак, још није довољно и нагласио да нигде нису гужве за вакцинацију.

Чим није пик, људи мисле да није потребно да се вакцинишу. Ту је и милион теорија завере, не можете да верујете шта слушате, рекао је Вучић.

Министар одбране Небојша Стефановић је пренео је да се припадници војске највише вакцинишу Синофарм вакцином, затим Фајзеровом, Спуњиком В и на крају Астразенеком.

С овим пунктом ћемо мало растеретити цивилне здравствене установе, рекао је Стефановић.

Вучић је на то додао да је страшна негативна кампања вођена против Астразенеке, а да јучерашњи подаци из Велике Британије где није забележен ни један смртни случај,а имају десет пута више становника од нас, говоре у прилог овој вакцини.

Имунизацију у касарни "Дедиње" спроводе три тима лекара, а прву дозу вакцине против вируса корона данас ће примити око 160 припадника гарнизона и њихових чланова породице.

Они ће бити вакцинисани цепивом кинеског произвођача Синофарм.

Обиласку пункта присуствују министар одбране Небојша Стефановић, министар здравља Златибор Лончар и начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић.

Утростручен одзив за вакцинацију

Председник Србије истакао је да је у последњих шест дана дошло до утростручења броја дневно вакцинисаних.

Он је рекао да је задовољан оним што је видео око 170 до 180 војника и чланова породица који стоје у реду за вакцину. Каже да би број могао бити и 200 до краја преподнева.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Казао је да очекује да у Војсци и МУП-у одзив буде још много већи.

Не знам како је начелник Генералштаба Мојсиловић донео одлуку да направи прилично обавезним вакцинацију за припаднике војске, али је то добро. Сваком вакцином се спасавају животи, не само вакцинисаних. Зато хвала што су се овако организовали, нагласио је Вучић.

Указао је да је у последњих шест дана након најаве да ће они који се до 31. маја буду вакцинисали до бити финансијску подршку увећан број особа које су примиле барем прву дозу.

Имамо троструку увећану вакцинацију у односу на прошлу недељу. Имамо 23.000 до 24.000 нововакцинисаних дневно, а било је између 8.000 и 9.000, констатовао је он. Казао је да је срећан тим растом, додајући да је 20.000 вакцинисаних на дневном нивоу један нови град који се вакцинише сваки дан.

Тиме заустављамо болест, инфекцију. Обезбедили смо вакцине, дали и региону много вакцина. Мислим да људи у Србији заслужују одговорно понашење свих грађана наше земље. Штитите своје ближње. Не можемо да се понашамо себично, нагласио је он.

Вучић је подсетио да је вакцинација важна и за покретање економије.

Молим људе да се вакцинишу, да можемо да лечимо и друге болеснике, да можемо ковид болнице да претварамо у обичне, да третирамо те болеснике на најбољи начин, а не само да се бавимо решавањем ковид проблема, рекао је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести