Отворена бирачка места на северу Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновића рекао је да су јутрос отворена сва бирачка места у четири општине на северу Косова где се одржавају избори за градоначелнике.
kosovska mitrovica
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Он је Танјугу рекао да су према информацијама које има сва бирачка места отворена у 7.00 сати, а да се још чека известај из Лепосавића, али да је и тамо све у реду, само да извештај касни.

Према његовим речима, од јутрос није било никавих проблема на бирачким местима.

Каже и да је изборни материјал достављен на време свим бирачким местима, а да ће ЦИК у току дана одрзавати конференције за новинаре на којима ће саопштавати податке о излазности.

Веселиновић је навео и да косовска полицијска слузба обезбеђује бирачка места, а према његовим информацијама, појачано је присутво косовске полицијске службе на северу.

Како је рекао, гласови ће се пребројавати у бирачким местима и бити достављени општинским службеницима, а затим ЦИК-у.

Резултати се очекују око 22.00 часа, с обзиром на то да нема велики број гласаца.

Изборе на бирачким местима посматрају представници ОЕБС-а, европских амбасада, невладине и политичке органиозације.

Иначе, на бирачким местима нема гужви, а први гласачи углавном су страрији грађани.

Бирачка места на којима се бирају градоначелници четири општине биће отворена до 19.00 сати.

Градоначелници се бирају у Лепосавићу, Зубином потоку, Звечану и северној Косовској Митровици.

Кандидат за градоначелника Лепосавића из Српске листе је Зоран Тодић, Зубиног Потока - Срђан Вуловић, Звечана - Вучина Јанковић и Северне Митровице - Горан Ракић. 

На ванредним изборима наступиће и кандидати Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење. 

Гласа се на 87 бирачких места, а у оквиру 44 бирачка центра уписано је око 58.000 регистрованих гласача. 

Ракић: Ови избори значе опстанак, масовно изаћи 

Кандидат за градоначелника северног дела Косовске Митровице из Српске листе Горан Ракић гласао је јутрос око 8.15 сати у Техничкој школи у том граду.

"Обавили смо своју грађанску дужност. Грађани Митровице су озбиљно схватили важност не само локалних избора, већ да они представљају референдум, и да за нас који зивимо овде значе опстанак и останак на овим просторима", рекао је Ракић новинарима после гласања.

Ракић је позвао грађане да што масовније изађу на биралишта у току дана.

"Позивам све грађане, не само Митровице већ и Звечана, Зубиног потока и Лепосавића да изађу са породицама, комшијама, пријатељима и искористе своје бирачко право и јасно покажу колико је свима нама стало до јединства, до заједништва и колико нам је стало да останемо да зивимо на овим просторима", поручиио је Ракић.

Александар Спирић, преседник привременог органа Косовске Митровице рекао је новинарима да је данас олдучујући дан за српски народ, поготову у Косовској Митровици.

"Грађани морају да буду свесни озбиљне ситуације, имајући у виду целокупне изазове који долазе из Приштине. Јединствено и борбеним духом морамо да искажемо да зелимо да трајемо на овим просторима и да желимо да сачувамо институције које су важне за српски народ", рекао је Спирић.

Он је изразио жељу да изборни процес протекне у реду и демократској атмосфери.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести