Отворена Летња академија АЕР-а

Уз учешће више од 90 младих из 19 земаља и под слоганом „Млади су будућност, млади су Европа“, данас је у Скупштини АП Војводине свечано отворена Летња академија Скупштине европских регија (АЕР).
Letnja akademija AER-a/Skupština Srbije
Фото: Скупштина Војводине/Летња академија АЕР-а

Пожелевши добродошлицу учесницима Летње академије, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је седамнаестогодишња сарадња АП Војводине и АЕР-а успешна и плодна.

„Скупштина АПВ је, допустите ми малу нескромност, већ традиционално добар домаћин бројним догађајима које организујемо заједно са АЕР-ом, а потврда је и додељена част да по други пут будемо домаћини Летњој академији“, навео је Пастор и подсетио да је 2014. године, по први пут организовала Летњу академију под називом „Мултикултурни, мултиетнички и вишејезични региони – регионална различитост као предуслов за социо-економски развој“.

„Овогодишња Летња академија је посвећена младима, под мотом - млади су будућност, млади су Европа. Мото Летње академије и културно-историјски хабитус Војводине су у сагласју. Јер и Војводина је, иако није историјски млада, настала као европски пројекат“, рекао је Пастор.

„У Војводини смо се научили вредностима заједничког живота, компромиса и договора. Изрази заједнички живот, компромис и договор се различито изговарају на сваком од шест језика у службеној употреби у АП Војводини, али увек и без остатка значе исто. Поштовање човека, хуманости и достојанства“, рекао је Пастор. Он је додао и да су учесници овогодишње Академије, садашњост и будућност Европе.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за међурегионалну дипломатију, истакао је уверење да ће учесници овогодишње Летње академије током пет дана стећи нова знања и нова пријатељства која ће трајати цео живот.

„Организациони одбор Летње академије је припремио изузетно добра и корисна предавања, радионице, као и разна догађања изван зграде Скупштине. Драго ми је што ћете посетити новосадску плажу Штранд, центар града, а посебно што ћете присуствовати отварању Егзит фестивала“, поручио је потпредседник Зобеница и пожелео учесницима леп боравак у Новом Саду и успешан рад у оквиру Летње академије АЕР-а.

О значају одржавања Летње академије и учешћу младих људи на овој манифестацији говорио је председник Организационог одбора Руне Фредериксен, а поздрављајући учеснике, потпредседник АЕР-а задужен за једнаке могућности Ендру Гибсон оценио је да су овогодишњи домаћини програмом и концептом Летње академије поставили нов стандард АЕР-а по питању одржавања ове манифестације. Присутнима су се обратили и шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флешенкемпер и представница АЕР-ове мреже младих Пола Холст.

Свечаном отварању Летње академије АЕР-а присуствовали су и потпредседници Скупштине АПВ Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Душан Јаковљев и Мирослав Васин, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Огњен Бјелић, генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, координатор ОПЕНС 2019 Вукашин Гроздановић.

Летња академија АЕР-а трајаће до 5. јула, а млади учесници имаће прилику да учествују на предавањима и радионицама, разговарају о свом виђењу европске будућности и перспективе, међусобно се упознају и остваре контакте.

Такође, у склопу програма ОПЕНС-а у Новом Саду, млади из читаве Европе учествоваће у бројним креативним и забавним садржајима и на тај начин упознати Европску престоницу младих за 2019. годину, посетиће Егзит фестивал и Сремске Карловце.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести