Отворена нова зграда српске амбасаде у Вашингтону

Нова зграда српске амбасаде у Вашингтону, коју је Србија купила у фебруару ове године, званично је отворена, а амбасадор Србије у САД Марко Ђурић пресекао је свечану врпцу заједно са специјалним америчким изаслаником за Балкан Габријелом Ескобаром, пренео је данас Глас Америке.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи, тако је, после деценија рада у изнајмљеним просторима, први пут од распада бивше Југославије амбасада Србије добила свој стални дом, у сопственом власништву, на 16. улици - у историјској згради која је својевремено била кућа америчког државног секретара и добитника Нобелове награде за мир Елихјуа Рута, на мање од километар од Беле куће.

"Отварање нове амбасаде је сведочанство све јачих веза наше две земље и сведочи о нашој решености да проширимо тај однос кроз многе друге сфере сарадње у будућности", изјавио је Ђурић у уторак увече читајући писмо председника Србије Александра Вучића.

"Сједињене Државе су и даље наш постојани партнер и заговорник у неколико кључних спољнополитичких приоритета, укључујући кандидатуру Србије за чланство у ЕУ и нашу посвећеност миру и стабилности у региону Балкана", наводи се у Вучићевом писму, у којем се истиче и америчка подршка иницијативи Отворени Балкан, а САД описују као "кључни партнер и пријатељ Србије."

"Док улазимо у 141. годину дипломатских односа наше две земље, могу рећи да ти односи никада нису били бољи и надам се да отварање ове амбасаде такође симболизује нови почетак у билатералној историји", изјавио је Ескобар и навео да је као Американац поносан што су Срби и људи са Балкана допринели развоју САД.

Међу америчким званицама био је командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Харис, који је изјавио да је нова зграда амбасаде место где се "историја Америке укршта са будућношћу Србије". Подсећајући на успешну војну сарадњу Националне гарде Охаја са војском Србије, нагласио је да две земље повезују дубоке заједничке вредности, "не само као две војске, него у свим аспектима живота". "На будућност наше земље и ваше земље утицаће ваш рад на овом месту, у овој згради", поручио је.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић истакао је да је Србија данас јасна у позицији да се снажно придржава норми светског поретка заснованог на правилима и да је уверена да "мир нема алтернативу". "Уверен сам да ћемо у духу традиције и наших славних поглавља сарадње у прошлости пронаћи начине да јачамо српско-америчку сарадњу и у будућности", закључио је Орлић.

Отварању амбасаде присуствовала је и супруга председника Србије Тамара Вучић, као и бројни представници дијаспоре и дипломате из региона и САД У новој згради српске амбасаде отворена је и изложба савремене српске уметности "Финдинг а Way", која ће касније овог месеца бити приказана и у уметничком центру Анакостије, у једном од легендардних четврти Вашингтона.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести