Отворени Балкан: Чадеж и Азески обилазе граничне прелазе

БЕОГРАД: Председници привредних комора Србије и Северне Македоније Марко Чадеж и Бранко Азески посетиће 29. марта граничне прелазе Прешево - Табановце и Кјафасан - Кафе Тхане између Северне Македоније и Албаније са циљем да виде како у пракси функционише примена споразума и договора у оквиру регионалне иницијативе Отворени Балкан.
1
Фото: Youtube Printscreen

Како је саопштено из Привредне коморе Србије, Чадеж и Азески су на данашњем састанку у ПКС поздравили постављање табле "Опен Балкан" на граничном прелазу Прешево - Табановце који омогућава копманијама које имају АЕО систем ауторизације бржи транспорт и прелаз без задржавања.

"Циљ иницијативе Отворени Балкан је да убрза проток робе и стварање јединственог тржишта радне снаге што ће створити боље услове за пословање и допринети већем развоју привреда и бољем стандарду грађана", сагласни су Чадеж и Азески.

Истичу и да је билатерална сарадња две државе и две коморе, као и регионална сарадња у оквиру Отвореног Балкана и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ 6) најбољи начин да се наше привреде заштите од глобалне кризе проузроковане ситуацијом у Украјини.

Поводом обиласка прелаза председници Чадеж и Азески састаће се и са привредницима из Србије и Северне Македоније.

Председници двеју комора истакли су да су пословне асоцијације увек отворене за подршку привредницима како би успешно савладали све изазове у пословању и што пре осетили предности које Отворени Балкан нуди.

Истакнуто је да ће мала и средња предузећа (МСП) из Северне Македоније и Србије коју ће чинити 30 одабраних компанија из пољопривредно-прехрамбене индустрије (са фокусом на органску производњу и циркуларну економију) бити део заједничке делегације привредника са Западног Балкана на Међународном сајму привреде у Мостару од 5. до 7. априла.

Иницијативу интензивније сарадње на Западном Балкану покренула су 2019. три лидера - председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев са циљем слободног кретања робе, услуга, људи и капитала по моделу ЕУ.

Иницијатива покренута под називом Мини Шенген преименована је у Отворени Балкан, а позвани су сви на ЗБ да јој приступе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести