Пак: "Мали Шенген" не може без Косова

ПРИШТИНА: Немачка политичарка и шефица женске групе ЕПП у Европском парламенту, Дорис Пак, изјавила је да иницијатива "мини Шенген", коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, а којој су се, за сада, придружиле Албанија и Северна Македонија, неће проћи без Приштине.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Пак је у интервјуу за приштински Експрес рекла да регионалне иницијативе попут ове су у потпуности успешне, али ако су, како је рекла, "укључене све земље".

"Чињеница је да без Косова она не може да се догоди. Да је премијер Еди Рама заиста пристао на то, издао би Косово", рекла је Пак.

Београд и Приштина, такође каже Пак, неће моћи да се придруже Европској унији, ако претходно не реше питање Косова.

"Ни Србија, ни Косово неће постати део ЕУ без решавања својих билатералних проблема", рекла је Пакова одговарајући на питање приштинског Еxпеса да ли ће се дијалог Београда и Приштине завршити, како се наводи, "узајамним признавањем независности двеју држава на садашњим границама".

Пакова каже да прошлост не би требало да омета овај процес.

Према њеним речима, данашње благостање грађана и судбина будућих генерација требало би да буду покретачка снага "обема странама".

Подела тертиторије, каже, никоме није у интересу и то би створило само проблеме.

"Залажем се за споразум заснован у оквиру постојећих граница између двеју земаља, што би решило и сва преостала питања која би се могла спровести у пракси", рекла је Пак.

То такође значи да план Мартија Ахтисарија, на којем, како каже, почива косовска независност, мора бити испуњен.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести