Палмер: Нова косовска влада да суспендује таксе

ВАШИНГТОН: Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је за Глас Америке да следећа косовска влада мора да буде спремна да суспендује тарифе које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.
Metju Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Палмер је додао да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, а да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

"Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе", рекао је Палмер, после повратка из посете региону, током које се састао са представницима Београда и Приштине.

Он је навео да ће САД јасно ставити до знања да су очекивања да следећа Влада Косова буде влада која је за дијалог, спремна да суспендује тарифе, које су препрека наставку процеса дијалога, влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа.

"Сједињене Државе ће бити са њима у свакој фази процеса, али Косово мора да преузме контролу над својим судбином", рекао је Палмер.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести