Палмер, после БГ и ПР: Укинути таксе, покрените дијалог

ПРИШТИНА: Помоћник заменика америчког државног секретара Метју Палмер поново је позвао Београд и Приштину да се врате за преговарачки сто, истичухи да таксе треба да буду укинуте јер су препрека дијалогу.
Metju Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Напомињући да САД подржавају дијалог који води ЕУ, Палмер каже да је за будућност Србије и Косова фундаментално да пронађу начин да нормализују односе.

У интервјуу за РСЕ након што је за последњих недељу дана боравио у Београду и Приштини, на питање да ли је укидање такси апсолутни услов за наставак дијалога, он каже да у овом тренутку САД не виде други излаз.

Охрабрујемо власти у Приштини да суспендују таксе, омогуће овом процесу да поново почне. Да видимо да ли је могуће постићи напредак, да ли је могуће кренути напред. А потом, да урадимо све што можемо да процес крене напред ка постизању споразума што пре могуће, казао је Палмер.

Упитан да ли ће Приштина тражи од САД да се више укључе у овај процес или у шатл дипломатију он каже:

У овом тренутку не постоји процес за САД да се укључе или подрже га на материјални начин.

САД су, како каже, биле укључене од самог почетка и спремне су да учине више да га подрже.

Али, морамо да пронађемо начин да две стране вратимо за сто и да разговарају о суштинским питањима.

На питање да ли мисли да Београд користи таксе као изговор за блокаду дијалога, он каже да не зна да ли разговор о изговору помаже или не а да оно што САД раде јесте да разумеју политичку реалност на обе стране.

О томе да ли је Србија спремна да призна незавиност Косова Палмер каже:

Мислим да треба да дође до договора између Приштине и Београда. Мислим да је потпуно могуће уколико две стране седну за сто и уз добру вољу преговарају о начину за постизање споразума који ће бити у корист обе стране. Не могу вам рећи какав је то договор. Не могу вам рећи који су његови елементи.

Наводи да би за САД идеално би било да виде да је обострано признање основа за споразум, што ће и Београду и Приштини омогућити европски пут.

Како би се то постигло, потребни су преговори, наводи Палмер.

Каже и да САД нису спремне да запечате било какав споразум Косова и Србије.

Желимо да видимо споразум који је трајан, у локалном власништву, фер, праведан и спроводљив. Споразум који ће јавност на обе стране да схвате и прихвате. Уколико будемо имали забринутости у вези појединости било ког споразума, идентифковаћемо их и радићемо са странкама на њиховом решавању, рекао је Палмер.

На питање да ли ће САД подржати споразум уколико се буде односио на промену граница, поделу, корекцију или разграничење, он каже да уколико Косово изабере, у склопу сувереног права, да са Србијом дискутује о границама, то је избор Косова.

Да ли ће такође укључити питање демаркације границе Косова и Србије, то је на странама да одлуче и сложе се. Сједињене Државе желе процес који ће имати подршку на обе стране, каже он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести