Памтимо Олују, власт у ХР да зауставе милитаризацију друштва

ЗАГРЕБ: Невладине организације и удружења из Загреба, Сарајева и Београда, уочи 24-е годишњице од акције "Олуја", у којој је протерано више од 200 хиљада Срба из Хрватске, изражавају саосећање са жртвама те акције, и посебноистичу организовано државно (хрватско) порицање злочина почињених у "Олуји".
akcija oluja
Фото: Tanjug (video arhiva)

Они у данашњем заједничком саопштењу подсећају на судбине несталих у и након операције Олуја, наглашавајући да за "етничко чишћење" и друге ратне злочине починитељи нису процесуирани.

"Тражимо да се процесуирају ратни злочини који су се догодили у времену догађања операције Олуја, а који су почињени у име хрватског народа, посебно обзиром да се од порицања и релативизације ратних злочина дошло до величања истих", наводи се у саопштењу.

Упозорава се на државничку и ратну реторику на подручју данашње Хрватске, која, како наводе, не доприноси помирењу, успостављању дијалога, разумевања и емпатије за жртве, а ни повратку становништва у своје предратне домове.

"Позивамо владу и Сабор Републике Хрватске да зауставе милитаризацију друштва, суоче се с прошлошћу, преузму одговорност за ратне злочине у и након операције Олуја, као и за изостанак процесуирања особа које су одговорне за почињене ратне злочине", закључује се у саопштењу организација РОСА, Центар за грађанску храброст, Женски форум и Српски демократски форум из Загреба, Удружење за друштвена истраживања и комуникације из Сарајева, те Жене у црном из Београда.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести