Панаотовић: Рушење актуелне владе и власти у подгорици добра вест за ДПС

Љуљање актуелне владе Милојка Спајића и урушавање постојеће парламентарне већине која је у најави а чији је виновник једно крило Демократа добра је вест за ДПС.
panaotovic izlozba
Фото: kcns.org.rs

У одређеној мери. Јер би новим изборима и новом поделом карата можда могли да издејствују нешто више од овога што сада имају, мада би и то ишло веома тешко јер је услед одсуства реформи и немог посматрања трезвенијих руководилаца Хутеровог излива екстремизма и сличних поступака, коалициони потенцијал ДПС-а и даље на изузетно ниском нивоу. Не улазећи у то да ли су Демократе у праву или нису, да ли је њихов кандидат заиста био бољи од Спајићевог, у парламентарним демократијама, нереално је очекивати да са 7 посланика контролишете цео безбедносни сектор једне државе. За сваки предлог потребна вам је већина чланова владе и то су закони политичке логике и математике због којих не треба рушити владу.

Стрпљен спашен. Погледајте странке из коалиције ЗБЦГ којима би по правилима политичког живота требало да припадне дупло више министарских места него ДЦГ – у па стрпљиво чекају јун, ИБАР итд. Тако да, ваља поставити питање да ли је рационално и политички исплативо за кратко време рушити две владе заједно са ДПС-ом? Да ли је прошли пут Демократама то донело раст популарности и аплаузе народа? По броју мандата, видимо да није. Други процес који се паралелно са реченим одиграва јесте љуљање власти у Подгорици.

Нема сумње да оба крила некадашњег целовитог ПЕС-а морају разумети да су након разлаза нужни компромиси и договори и да би нови избори у главном граду евентуални бенефит(такође са са скромним надама) могао ићи једино ка ДПС-у. Ако се у наредних неколико месеци одрже нови избори у Подгорици, ситуација би поново била таква да би се морало сести за сто и договарати о подели власти и одговорности. Другим речима, губи се драгоцено време, а сувишно је и наглашавати колико је ирационално улазити у изборне циклусе у сусрет туристичкој сезони. Посттридесетоавгустовске елите морале би да схвате да имају велику одговорност пред грађанима и историјом да сопствено друштво опораве и повуку напред.

Такође, не треба да се заваравају да је ДПС заувек маргинализован и политички мртав. Уколико се којим случајем обрачунају са корумпираним првацима из прошлости као и са шовинистичким и екстремистичким облицима деловања попут Хутеровог могу лако да се врате на главну сцену дочим ће, истовремено многе снаге тридесетоавгустоваца потрошити од народа дат, политички и историјски кредит.

Бојан Панаотовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести