ПАНАОТОВИЋ: Квинта сузама не верује, фијаско Kуртија и дипломатска победа Вучића и Србије

Након данашњег саопштења из Стразбура, јасно је да тачка пријема такозваног Косова у Савет Европе неће бити чак ни на дневном реду мајског заседања.
w
Фото: Youtube Printscreen / KCNS

Јасно је да је Аљбин Курти са својом политиком национал-шовинизма и србофобије доживео дипломатски неуспех, то јест крах ако се узму у обзир очекивања која су постојала у њему наклоњеној јавности на Балкану.

Велику професионалну и политичку бруку и срамоту доживела је албанска лобисткиња Дора Бакојани која је предложила улазак *Косова у СЕ и поред чињенице да је Курти испунио само један од три минимална услова која је сама поставила. Наиме, Ђура нам је опростио што нас је тукао и што нам је разбојнички отео имовину манастира Високи Дечани и великодушно вратио оно што је отуђио. То Ђурино великодушје било је довољно за Дору Бакојани, очигледно добро стимулисану средствима албанског лобија, да предложи потпуни преседан и да покуша да угура *Косово у Савет Европе. Бламажа Доре Бакојани тим је већа што су најмање 4 државе Квинте биле резолутне у ставу да један трибални лидерчић са Балкана не може да диктира услове њима него обрнуто. Колико је Курти задојен шовинизмом види се из саме чињенице да не жели да пошаље чак ни нацрт ЗСО уставном суду за који и ми и Квинта и врапци на гранама знају да би био само мртво слово на папиру.

На целокупан процес очигледно је у великој мери утицала офанизвна, тактична и мудра спољна политика председника Вучића и Србије и то не само кроз разговоре вођене иза затворених врата са премијерком Мелони у Београду и председником Макроном у Паризу већ и у континуираној комуникацији са кључним чиниоцем -САД и другим релевантним факторима. Како сада делују беспризорно и јадно сви регионални играчи који су, мислећи да ће се додворити Квинти, са сладострашћем гласали у парламенту СЕ за улазак *Косова и комадање Србије и нарушавање њеног територијалног интегритета. Македонска делегација, део делегације БиХ са све једним несрећним Србином…

Поставља се питања где су сада сви они вељи Црногорци који су викали да је Вукићевић издајница а Чарапић бескичмењак, када се испоставило да су својим гласањем, против и уздржаним, заправо били управо на фону демократије, људских права и европских вредности дочим су други, подржаваоци Куртија на страни кршења сваковрсних права, територије која очигледно не завређује улазак у Савет Европе. Куртијеве сузе и сузе оних који га подржавају само зато што им се допада ижављавање над Србима, пуцање у српску децу док носе бадњак и слично, нису довољне овога пута. Квинта сузама не верује. Тражи се ЗСО.

Војвођанске вести

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести