Папуга: Нема договора ЛСВ и СНС, Лига и даље опозиција

БЕОГРАД: Новоименована државна секретарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Олена Папуга из ЛСВ изјавила је да њеним уласком у владу, на позив министарке Гордане Чомић, ЛСВ није престала да буде опозициона странка.
d
Фото: Youtube Printscreen

Нису вођени никакви разговори између ЛСВ и СНС о уласку у Лиге у власт, нити би то Лига могла да прихвати без одлуке Главног одбора странке, истакла је она за Данас.

Папуга је рекла да јој је Чомић понудила место државног секретара имајући у виду њен дугогодишњи рад и залагање у области права националних мањина.

"И то не само залагања у скупштинским одборима, радним групама, већ и у десетогодишњем чланству у Националном савету русинске националне заједнице, као и у двадесетогодишњем раду у Новинско-издавацкој установи ‘Руске слово’ на пословима новинара и лектора", рекла је Папуга.

Истиче да је прихватила позив да се бави националним мањинама, јер ће само тако бити у прилици да дугогодишња политичка залагања претвори у дело.

Папуга је оценила да су мањинска права све више угрожена, а асимилација све присутнија, што, како каже, осећа и код свог народа.

Додаје да је заступљеност припадника националних мањина у пословима државне управе "јако мала" и да се на њих често гледа само као на број, а не као на равноправни чинилац друштва.

"Један од највећих мотива да прихватим место државног секретара, задуженог за националне мањине је могућност да утичем заједно са националним саветима на измене закона који се тичу њихових права и афирмације, јесте и попис који ће бити у октобру ове године", рекла је Папуга.

Додаје да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог треба да помогне припадницима националних мањина да се слободно изјасне којој националности припадају, а лично ће се, каже, трудити да јавни сервиси посвете више пажње кампањи, јер тога до сада није било.

Такође, попис ће бити припрема за изборе за националне савете у 2022. години, рекла је Папуга, која је од 2008. до 2020. године била народна посланица у Скупштини Србије испред ЛСВ, а после прошлогодишњих избора изабрана је за посланицу у војвођанској Скупштини.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести