Парламент: Саветници за пистаће, љубав за евро и критика за „швајцарце”

Јуче је у српском парламенту трајала вишесатна полемика, но иако је на сет финансијских закона поднето више од 1.000 амандмана, посланици су део заседања радије посветили аферама него прописима.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председница парламента Маја Гојковић на крају је морала да одреди петоминутну паузу да би се дискусија вратила дневном реду. Повод за то био је захтев посланика Миладина Шеварлића, који је желео, између осталог, да реплицира и шефу посланичке групе „Двери”, којој и сам припада.

– То је немогуће по Пословнику, мора пауза, ово је постало општа свађа – упозорила је Маја Гојковић.

Полемику је почео шеф посланика „Двери » Бошко Обрадовић, предлажући да се формира анкетни одбор који би утврдио „малверзације” у вези с кредитима индексираним у швајцарским францима. Уследила је реакција напредњака па је председник њиховог посланичког клуба Александар Мартиновић предложио анкетни одбор који би истражио колико је пара из „Колубаре” „испумпано” за потребе лидера „Двери”. Обрадовић је упитао гувернерку НБС-а Јоргованку Табаковић зашто Србија једина није решила проблеме грађана који су задужени у швајцарским францима.

– Они су те кредите узимали у време када су вас финансирали ДС и ДШ, мало преко „Колубаре”, мало преко Министарства за дијаспору. То је једна ствар, а друга ствар је да ја нисам видео већег лицемера од Обрадовића – рекао је Мартиновић.

Како је додао, посланица „Двери” Марија Јањушевић закључила је 2010. године с тадашњим председником општине Инђија Гораном Јешићем (ДС) уговор о пружању услуга прес-клипинга, и то „индексиран у еврима”, што је, подсећа, супротно прописима у Србији.

– И онда устане Бошко и каже, ево, да ли ће Мартиновић, Табаковић, Вучић нешто да ураде? Шта да ураде? Оно што сте ви замесили с Коштуницом, Тадићем, Јелашићем, и са свима онима који су вас направили и финансирали – рекао је Мартиновић.

Обрадовић је упитао да ли је то било у време вицегувернерке Дијане Драгутиновић, бивше министарке финансија, или можда у време Синише Малог или „треба да набрајам и друге припаднике жутог картела који су данас у СНС-у, као што су Небојша Крстић, Јелена Триван”. Шеф „Двери” је „замерио” Мартиновићу што напада даме које нису ту, и додао да се сада види „ко се јуначи и напада жене које нису присутне да би могле да одговоре”, пошто је Марија Јањушевић тренутно с делегацијом у Москви.

– Могу да сведочим ко напада жене у парламенту – напоменула је председница парламента Маја Гојковић, алудирајући на оптужбе које је раније изнела у вези с посланицима „Двери” и упадом у њен кабинет.

Фото: Dnevnik.rs

И онда устане Бошко и каже, ево, да ли ће Мартиновић, Табаковић, Вучић нешто да ураде? Шта да ураде? Оно што сте ви замесили с Коштуницом, Тадићем, Јелашићем, и са свима онима који су вас направили и финансирали (Александар Мартиновић)

Укључио се Маријан Ристичевић (НШ), поновивши тврдње да је Обрадовић узео из Хиландара 5.000 евра, након што је обећао на икони Тројеручице да неће формирати политичку странку већ организацију која ће промовисати породичне вредности. Казао је и да је најмлађи Титов одборник који је у клубу „Двери”, алудирајући на Шеварлића, за пројекат који је требало да се бави сточарством, наводно наплатио 62.000 евра, а да се при томе бавио сасвим другом темом, задругарством. Тврди и да је Шеварлић чак ангажовао као консултанта Иранца који је требало да обучава како да се овде гаје пистаћи.


Испумпавање пара

Александар Мартиновић сматра да „анкетни одбор треба да утврди колико пара је из ’Колубаре’ испумпано 2004, 2005, 2006. године за потребе Бошка Обрадовића и његове политичке партије, када су багери и машине због Бошка радиле по 25-26 сати”. Додао је да треба да се утврди и како је могуће да се политичка организација која је регистрована у Србији финансира из буyета Министарства за дијапсору, као и да се то дешавало „за време жутог предузећа од 2000. до 2012. године”.

– Обрадовић је имао користи од свих ДОС-овских власти наовамо, и те како је имао – тврди Мартиновић.


Шеварлић је негодовао јер то није први пут да га Ристичевић оптужује и негирао његове тврдње, наводећи при томе да јесте учествовао у пројекту Светске банке, али за „најнижи износ” који је добио за неки пројекат. Деманти је уследио и од Обрадовића, који је рекао је да је недавно примљен у Хиландару на највишем нивоу као предводник делегације православља.

– Хоћете да кажете да Хиландар тако прима оне који су га опљачкали ? – упитао је Обрадовић, уз тврдњу да су све то клевете и да су све „финансије ’Двери’ чисте као суза”.


Радикали траже оставку Омеровића

Расправа се јуче водила и о „случају” посланика СДПС-а Меха Омеровића, који је недавно приведен на франкфуртском аеродрому. Посланица СРС-а Вјерица Радета сматра да је Омеровић „бацио сенку” на Скупштину крађом козметике, и затражила од владајуће већине да тај проблем реши тако што ће му поручити да поднесе оставку.

Њена страначка колегиница Наташа Јовановић казала је да је Омеровићева прича да је морао у тоалет „смешна” јер они који су били на том аеродрому знају колико је фри-шоп удаљен од тоалета.

Председница Скупштине Маја Гојковић позвала је посланике да се уздрже од коментарисања да је реч о кривичном делу крађе док се не добије извештај надлежних органа. Истовремено је потврдила да се Омеровић у Франкфурту позвао на дипломатски имунитет, напомињући да не зна да ли је то „кочница” да се добије детаљнији извештај.

– Свесна сам тога да је тема врло деликатна и да морамо да инсистирамо код надлежних органа који могу да нам помогну, да нам дају некакво разјашњење и извештај шта се десило – рекла је Маја Гојковић. – Трудићемо се да преко наших конзулата добијемо некакве детаљније податке о томе шта се заиста десило, чисто да не би пала ружна слика на рад наших парламентараца који често путују у иностранство, те вас молим да се уздржимо од коменатара да ли је у питању кривично дело крађе или нешто друго док не добијемо извештај.

Председник клуба СДПС-а, коме припада и Омеровић, Милорад Мијатовић каже да странка не оспорава догађај у Франкфурту, али да нико не може бити крив док се то не докаже.


Мартиновић је супротног мишљења, саопштавајући да су „Двери” исплаћивале новац приватницима, који су га потом, како тврди, истог дана враћали Обрадовићу. Навео је да је у мају прошле године београдски „Велукс” имао трансакцију од 200.372 динара, а „Мктел” 3.550.000 динара, а „Флукском” 3,8 милиона…

– Па у кампањи сте потрошили на адвокате више од 20 милиона динара. Ви сте имали више адвоката него сви оптужени у Хашком трибуналу – приметио је Мартиновић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести