Пастор: ЕУ изгубила способност да утиче на преговоре БГ-ПР

СУБОТИЦА: Председник Скупштине Војводине и председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оцењује да је Европска унија изгубила способност да утиче на преговоре Београда и Приштине.
 Ištvan Pastor Foto: „Dnevnik .rs
Фото: Иштван Пастор  Фото: „Дневник .рс

Пастор је за суботичку Панон РТВ навео да нормализација односа између Србије и такозваног Косова не зависи само од садржаја преговора, "већ и од тога ко их води".

Пре месец, или месец и по дана, генератор тог процеса су биле Сједињене Америчке Државе, и онда смо могли да се уверимо у тренутно убрзавање, па и наставак договора када је ту пре десетак дана боравио амерички изасланик и када је дошло до детаљне разраде Вашингтонског споразума. Након тога, као наставак, иста та екипа је отишла у Брисел и тамо је настављено то трупкање у месту, које већ годинама карактерише овај процес, рекао је Пастор.

Он је додао да, према свим показатељима, "Европска унија у овом тренутку нема снагу притиска, улогу генератора који би дао озбиљности овим преговорима и који би био довољан да албанска страна из Приштине почне озбиљно да се понаша".

Неприхватљиво је, како каже, то што они (албанска страна) редовно раде - стварају немогуће услове, ситуације које су нерешиве, понижавајуће ситуације, и онда кажу да нема преговора.

Сматрам да је потребан минимум, а то је да се придржавају досадашњих договора и раде на остварењу до сада преузетих обавеза, оценио је он.

Пастор је оценио да тренутно ЕУ није способна да решава ни друга питања, попут питања о проширењу на Западни Балкан те да је то и разлог што ове године Србија није отворила ни једно од преговорачких поглавља.

Европска уније се у протеклој години бавила питањима која су далеко од теме проширења. Увек то објашњавају да ми нисмо спремни и да су више очекивали, али у основи Унија је заузета другим стварима, и свака од држава чланица има своје проблеме, каже Пастор.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести