Пастор: Избором Трочањија Србија ближа ЕУ

СУБОТИЦА: Избор Ласла Трочањија за комесара за проширење ЕУ је добра вест, каже председник СВМ Иштван Пастор, који сматра да Србија због тога може брже постати чланица Европске уније.
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Његова кандидатура је признање и Мађарској, јер је реч о оперативној, политички одлучној личности, рекао је Пастор за РТВ.

Додао је да је кандидатура Ласла Трочањија једно од највећих успеха мађарске спољне политике, јер у низу година од како је Мађарска чланица ЕУ никада раније није имала прилике ни да се приближи овако важном ресору.

Иако политику ЕУ одређује Савет премијера и председника држава, није без важности ко је комесар за проширење. Видели смо то у последњих десетак и више година како пратимо, да је комесарима који су били на овој позицији, први интерес био да се ништа не догађа у ресору. Објашњавали су нам зашто не можемо да напредујемо, зашто тапкамо у месту, шта још треба да испунимо. Сада се, верујем, ствара потпуно нова ситуација, и верујем да ће се у наредних неколико месеци искристалисати шта је оно што ће у наредних пет година Европска комисија да чини, рекао је Пастор.

Он очекује да се у ЕК дефинише снажна политика проширења за наредних пет година.

Говорећи о гужвама на граници, Пастор је рекао да је ситуација неприхватљива и за две земље и за све путнике, те да уско грло настаје на мађарској страни.

Најавио је и да ће у наредних месец дана бити отворен нови гранични прелаз Рабе-Кибекхаза, који ће радити од 7 до 19 часова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести