Пастор:  Морамо држати корак с Дунавском стратегијом

СОФИЈА:  Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор учествовао је данас на 7. Годишњем форуму Дунавске стратегије у Софији и рекао да бројност представника свих земаља Дунавског региона, као и високих представника ЕУ, на форуму потврђује да не јењава заинтересованост за остваривање ове макрорегионалне стратегије.
Ištvan Pastor na Forumu Dunavske strategije u Sofiji  Foto: skupstinavojvodine.gov.rs
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

"Потенцијали сарадње у оквиру Дунавске стратегије су импозантни. Србија, као и АП Војводина, прате све процесе и активности везане за ову сарадњу. Веома је важно да задржимо корак са осталим земљама и регионима који учествују у спровођењу и имплементацији ове стратегије, да будемо на извору информација и покушамо да обезбедимо конкретне пројекте", истакао је Пастор, а наводи се у саопштењу за медије. 

Он је навео да су теме развоја туризма и очувања културног наслеђа, које су у фокусу конференције у Софији, од вансеријске важности за АП Војводину.

"Туризам је за нас просперитена и важна привредна грана, улаже се пуно труда у његов развој и суштински је важно да се та стратегија наслони и на програме Дунавске стратегије везано за ову област", казао је Пастор. 

Он је током форума учествовао и на састанку Извршног одбора Савета подунавских градова и регија на којем је представљен извештај о имплементацији Дунавске стратегије на локалном и регионалном нивоу, као и Извештај о актуелним пројектима из области дунавске сарадње.

Овогодишњи форум тематски је приоритетно усмерен на сарадњу у области туризма, развоју одрживог регионалног туризма, као и на изазове везане за очување културног наслеђа у оквиру Дунавске стратегије. 

Такође, значајан број излагања и дискусија посвећен је значају развоја Дунавског региона, синергији Стратегије ЕУ за Дунавски регион за структуралним и инвестиционим фондовима ЕУ, као и утицају нових технологија и науке на ову сарадњу.

Стратегија ЕУ за дунавску регију (Дунавска стратегија) обухвата 14 држава дунавског речног слива, у којима живи преко 110 милиона људи. Повезивање Дунавске регије, очување животне средине, изградња просперитета, јачање институционалних капацитета и безбедности су основни циљеви Дунавске стратегије, а рад се одвија кроз 11 приоритетних области. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести