Пастор: Настављамо сарадњу с Вучићем, бићемо део извршне власти

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, који је и председник Скупштине Војводине сматра да су избори 3. априла били успешни.
с
Фото: Dnevnik.rs

У интервјуу за “Дневник” Пастор каже да је за СВМ најпре било важно да заједнички председнички кандидат, председник Српске напредне странке Александар Вучић победи у првом кругу председничких избора и да СВМ на парламентарним изборима не изгуби ниво политичке снаге и ниво легитимитета. “Са свог и с аспекта СВМ – а доживљавам изборе у Републици Србији успешним јер смо остварили  циљеве које смо себи поставили”, наводи Пастор.

- Пре свега било нам је стало до тога да наш заједнички кандидат за председника Србије Александар Вучић победи у првом кругу и да за обезбеђивање те победе војвођански Мађари дају своју подршку и свој глас. То је у потпуности реализовано и што се тиче победе у првом кругу и што се тиче подршке нашег бирачког тела.  Када човек то упореди у оним срединама у којима је то могуће упоредити, види се да се приближно подудара број гласова који је добила листа Савеза војвођанских Мађара и број гласова који су добили Српска напредна странка и Вучић, наш заједнички кандидат за председника Србије. То је за мене од посебног значаја, јер потврђује веродостојност дате речи да оно што кажемо и обећамо, то и реализујемо. Нисмо испали некоректни да једно говоримо, а друго радимо. А наш циљ је истовремено био, као што сам рекао, и да на парламентарним изборима не изгубимо ниво политичке снаге и ниво легитимитета.


Грађани Србије су политички зрели

Према истраживањима у Србији драстично опада подршка грађана за учлањење у Европску унију. Какав је ваш коментар?

- Мислим да су грађани Србије политички зрели и прате дешавања у последњих двадесетак година. Толико пута су се надали, толико пута су стисли зубе, стегли каиш, шта год је било потребно да се напредује у процесу придруживања, па је потпуно нормално да погледају шта се дешава на другој страни. А могу да констатују да се на другој страни ништа не дешава, због тога што, нажалост, на тој другој страни имамо неозбиљне људе. То за последицу има разочарење, јер ако човека перманентно понижавају долази у ситуацију да каже “ма идите до ђавола”. При томе, морам да кажем да је, генерално, грађанство у Србији проевропски оријентисано, али смо потпуно немоћни у утицају на доносиоце одлуке на нивоу Европске уније да оно што декларишу покушају ако ништа друго делимично да реализују. И можете да радите било какву кампању, људи су политички зрели, напросто виде шта се дешава и из тог разлога резултат истраживања јавног мњења је реалан и потпуно јасан. То није наша срамота. То је срамота Европске уније која више од 20 година практично понавља исте политичке флоскуле, а не повлачи ниједан потез.


Како коментаришете да сте освојили мањи број посланичких мандата него пре две године?

- Није реално да упоређујемо резултате с онима од пре две године, зато што су ти избори били потпуно посебни, због тога што је био пандемијски период. Нисмо поновили број освојених мандата од пре две године због тога што је 3.априла укупна изборна трка била потпуно другачија, сад имамо седам изборних листа у републичком парламенту, а има више и мањинских листа.

За СВМ било важно да заједнички председнички кандидат, председник СНС Александар Вучић победи у првом кругу председничких избора, као и да СВМ на парламентарним изборима не изгуби ниво политичке снаге и легитимитета

Пре две године имали четири мањинске листе, а сада ће их највероватније бити пет у парламенту. У суштини потпуно је промењена укупна слика у односу на изборе одржане 2020.године, а ја сам задовољан том променом слике. Мислим да смо сачували своју политичку снагу, ниво легитимитета и показали смо да је СВМ и даље једна озбиљна - додуше мала - али озбиљна политичка партија. Генерално сам задовољан, и то могу да кажем и у односу на локалне изборе одржане  у Београду и Кули, за које смо били заинтересовани.

У чему видите  политички значај чињенице да су на изборима  3. априла и у Србији и у Мађарској победиле досадашње владајуће политичке странке, СНС и Фидес?

- Ми смо стално говорили о томе да је наша генерална политичка амбиција, односно да је  најбољи расплет укупног развоја догађаја од 3. априла, укључујући и изборе у Мађарској, онај који не промени политички координатни систем. Мислим да је то у потпуности реализовано,  Фидес је освојио двотрећинску већину, председник Вучић је добио изборе у првом кругу. Потпуно је нормално са таквим резултатима да Српска напредна странка одабере по свом убеђењу, по својим политичким циљевима, политичке партнере и обезбеди политичку већину у парламенту…Да после тога формира владу и да се настави она сарадња која је започета пре 10 година, која је интензивирана и добила на убрзању у последњим годинама. Колико је то значајно ништа боље не показује од, рецимо, дешавања у последњих 36 сати везано за престанак испоруке руског гаса Бугарској и питања везаног за сигурно снабдевање гасом Србије и Мађарске. Значи, ниво оперативности сарадње, ниво међусобног поверења и ниво повезаности који је постигнут у претходном периоду  омогућава да се у кризним ситуацијама и са полу реченицама разумеју они који доносе одлуке да ту постоји висок ниво сагласности око приоритета и да се међусобно води рачуна не само о сопственим интересима, него и интересима другог партнера. Из тих разлога је страховито битно што није дошло и што неће доћи ни до какве промене на политичкој сцени, бар што се тиче актера који ће бити основни носиоци управљања токовима.


Седница Скупштине Војводине у мају

Када се очекује наредна седница Скупштине Војводине?

-Мислим да би у следећих неколико недеља сигурно требали да донесемо одлуку о сазивању седнице парламента. Морам да кажем да у овом тренутку једва има приспелих материјала за сазивање седнице. Имали смо изборни период, а пре изборне кампање смо имали неколико седница на којима смо донели све оне одлуке које су биле хитне и важне, водећи рачуна и о потребама и о предстојећем кампањском период. Сада нема много материјала који чекају расправу пред скупштином, али ће се покрајински парламент враћати нормално у колосек, па ћемо  негде у мају кренути са првом седницом.


Председник Вучић је још у изборној ноћи најавио да ће СВМ сигурно ући у састав нове Владе. Шта очекујете од консултације са председником? Рачунате ли на министарско место у Влади Србије или СВМ остаје при свом ранијем приступу да у раду Владе учествује на нивоу државних секретара?

- Очекујем да, када се створе претпоставке, дође до формалних разговора о стварању парламентарне већине и састављању Владе. Нисмо нестрпљиви. На крају крајева, нема ни разлога за нестрпљивост због тога што још нема дефинитивних изборних резултата. Када дође моменат за консултације - надам се у току маја -  наставићемо разговоре које смо начелно водили уочи избора, да имамо заједничку намеру да наставимо сарадњу коју смо градили у протеклих десетак година. То је у основи наше размишљање. Што се тиче досадашњег начина нашег учешћа у извршној власти, односно у раду Владе, не мислим да има неких нових елемената због којих би имали потребу да преиспитамо, или мењамо, наш досадашњи генерални приступ. Ми желимо да узмемо учешће у ношењу терета, желимо да будемо део парламентарне већине и истовремо да партиципирамо у извршној власти по могућности на начин као што је било и до сада у министарствима.


Парламент заслужује да буде поштован

Како коментаришете чињеницу да у последње време, за разлику од претходног периода, вечина чланова Покрајинске владе не присуствују седницама Скупштине Војводине?

- Мислим да то није нормална ситуација, парламент заслужује да буде поштован од стране чланова владе. Никада не сазивам ниједну седницу Скупштине Војводине а да се претходно не консултујем са председником Покрајинске владе о термину и темама. Тако ћу радити и убудуће, без обзира на то да ли ће неко долазити, или неће долазити на седнице парламента. Био би ред да месечно једном, кад заседа Скупштина Војводине, чланови владе издвоје време и својом присуством на седници испоштују посланике и парламент.


То су детаљи о којима сигурно треба да разговарамо, као и о томе да наставимо оно што смо изградили као некакав међусобни стандард да пре констутисања парламента имамо ревидирани коалициони споразум који смо имали и у претходним мандатима и који смо после избора увек потписивали. Не због тога што не верујемо у дату реч, него управо  због тога да поједноставимо заједнички живот, да поједноставимо доношење одлука и реализацију заједничких намера. То су практично ствари о којима би требали разговарати, онда када се за то створе претпоставке. Када ће то бити, о томе ће одлучивати председник Српске напредне странке, односно Александар Вучић због тога што је Српска напредна странка освојила највише мандата и због тога што је то у надлежности председника Републике.

Нисмо нестрпљиви. Очекујем да, када се створе претпоставке, дође до формалних разговора о стварању парламентарне већине и састављању Владе

Мађарски министар спољних и економских послова Петер Сијарто у уторак приликом посете Суботици је изјавио да ће Мађарска наставити економски програм оснаживања мађарске заједнице у Војводини. Који су приоритети?

- Министар Сијарто је био у Суботици пре свега са намером да се захвали на импозантном броју гласова који је стигао од овдашњих бирача, који су имали право учешћа на тамошњим парламентарним изборима. Преко конзулата пристигло је 60.900 гласова, што је један и по пута више него пре четири године. Сијатро се посебно осврнуо на неопходност градње односа између двеју држава. Исто тако разговарали смо и о наставку програма економског развоја на релацијама на које ми као мађарска заједница у Војводини можемо рачунати од стране државе Мађарске.

Ми желимо да узмемо учешће у ношењу терета, желимо да будемо део парламентарне већине и истовремено да партиципирамо у извршној власти по могућности на начин као што је било и до сада у министарствима

Договорили смо се да за две до три недеље ставимо на папир и доставимо наше виђење за следећи четворогодишњи период преко Фондације Просперитати. Конкурсне идеје су, примера ради, куповина сеоских кућа, пољопривредног обрадивог земљишта, помоћ за стартап предузећима. Неки конкурсни услови ће сигурно бити ревидирани у зависности од потреба и идеја јер ми никада нисмо конципирали конкурсне садржаје за столом. Увек смо то радили уз разговору с људима. Сигурно је да је Мађарска држава спремна да настави ову врсту подршке у складу са финансијским могућностима. Много тога се променило у последње две године због пандемије, њеног утицаја не економске токове, али и због рата у Украјини, раста инфлације која је постала светска појава и других ствари о којима се мора водити рачуна. 

         Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести