Пастор: Неће се поновити мигрантска криза из 2015, али проблем постоји

СУБОТИЦА: Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара, Иштван Пастор, изјавио је да ограда подигнута на мађарској граници према Србији и заштитни појас који је постављен, онемогућавају прелазак границе и представљају највећу безбедност од мигрантског таласа.
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Највећу безбедност овом региону, по мом мишљењу, доноси мађарска ограда, свест да је овде немогуће прећи, што за последицу има то да знају да овамо није вредно доћи, рекао је Пастор у радијском програму Панон РТВ-а.

Истичући да се сада неће поновити ситуација из 2015. године када је дневно пристизало око 12.000 људи, Пастор је казао да је задатак државе пре свега да се заштите јужне границе и сигурност наших грађана.

Бројке показују раст миграната, није изразит, много их је мање него 2015, али проблем постоји. Проблем постоји пре свега у Суботици и Кањижи јер смо најближи граничној линији, али и у Хоргошу и Мартоношу, рекао је Пастор.

Он је навео да кањишка општина од полиције тражила да на улицама буде веће присуство полиције и да њени припадници добију већа овлашћења, а да је приметан прилив мигранта.

Оценио је да је неприхватљиво да мигранти на железничкој станици у Суботици имају неформални центар где се окупљају и одакле настоје да ускоче у теретне вагоне, па би власници тог простора требало да извршавају свој задатак.

Према његовим речима, због тога што је рута кроз БиХ из различитих разлога отежана, трговци људима сада су се окренули старим путевима.

Он сматра да је кључ мигрантске кризе у рукама Турске на чијој територији се у камповима налази вишемилионска мигрантска популација.

Захваљујући споразуму између ЕУ и Турске, Турска их задржава на својој територији, рекао је Пастор и додао да у случају укидања неких кампова важно је да ови људи крену ка Сирији, а не Европи.

Нисмо ми мрзитељи миграната, али нисмо ни наивни. Уколико желите да мигрирате, познати су начини на које се прелази граница. Ко то ради илегално не може да ужива емпатију или да има било коју врсту предности над локалним становништвом, казао је Пастор.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести