Пастор: Позитивна промена услова за живот у Србији

СУБОТИЦА: Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, изјавио је данас да га је заједничка седница влада Србије и Мађарске, у понедељак у Суботици, ојачала у уверењу да се у нашој земљи у позитивном смеру мењају услови и животне околности.
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор Фото: дневник.рс/ Б. Лучић

Пастор, који је и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ), говорио  је за Панон РТВ  о резултатима те пете заједничке седнице влада Србије и Мађарске, истакавши да резултат није само у томе што је у доброј атмосфери потписано 11 споразума, већ што су отворене нове перспективе које ће односе између две државе издићи у потпуно нову димензију, а то ће допринети и расту читавог региона. 

Једно од питања које се, каже, појављивало у главном току, али и на маргинама заједничке седнице било је питање убрзавања граничног прелаза.
Слажем се са речима мађарског премијера, да ми можемо брзо напредовати у међусобној сарадњи, али ако ово питање не решимо, основни утисак који људи носе са границе помало доводи то у питање, рекао је Пастор у разговору за јутарњи програм Суботичког мађарског радија у склопу Панон РТВ-а.

Пастор је изнео да су се чули забрињавајући подаци да у просеку камиони чекају 10 часова да пређу границу, да су чекања у путничком саобраћају постала свакодневна, а не само током викенда и празника. 
Убрзавање не сме ићи на штету безбедности, а формирана је радна група која треба да обради ово питање које није политичко, већ како је лидер СВМ-а истакао, пре свега техничко и безбедносно питање.

 Радна група би требала до маја или јуна ове године да предложи решења која ће променити ситуацију, навео је Пастор.
Решењу би требало да допринесе и отварање нових граничних прелаза.
Далеко смо још од европског просека где на свака три километра има гранични прелаз, али тамо нема граничних контрола, код нас су прелази на преко 20 километара. Међутим, приближавамо се, ове године биће отворен и прелаз Рабе-Кубекхаза који је важан за читав простор северног Баната. Ради се планска документација за проширење и обнову прелаза Хоргош-Реске, а очекујемо и формирање још једног новог прелаза, рекао је Пастор. 

Сарадња на пољу инфраструктурног опремања такође је била једна од тема заједничке седнице две владе, и Пастор је рекао да ни у погледу склапања уговора и извођења радова нема препрека за завршавање деонице брзе пруге од Београда до Келебије до 2020. 
Оно што је за овај регион значајно су и споразуми о обнови пруге Суботица-Сегедин и Суботица-Баја. 

Веома дуго смо само ми у Савезу војвођанских Мађара причали о томе, и то није био државни, већ наш пројекат и идеја да се ове некада постојеће комуникације обнове. Железница је основни услов за модернизацију простора. Завршена је пројектна документација за пругу Суботица-Сегедин која би требала да буде завршена 2022. То се можда чини дуго, али ако почну радови наредне године, за две године имаћемо пругу, а то нису само шине, већ и сигнализација, и питање безбедности, и питање граничне контроле, каже Иштван Пастор. 
СВМ је такође заступао став да је потребно обновити пругу Суботица-Баја, за коју почињу да се раде плански документи, а која би се повезала са железничком мрежом на југу Мађарске, али и са суседном Румунијом. 

"Јучерашњи дан ме је оснажио у уверењу да овај простор где смо рођени постаје простор за све бољи живот. Можда јесу многи отишли, можда десетине хиљада, ако су и хиљаде, и то је много, али сам сигуран да међу њима има много оних који би се вратили. Због тога је био важан овај састанак јер је оснажио уверење да се мењају околности и услови живота који ће за резултат имати то да ће људи остати овде и стварати. Многи  који су отишли ће поново промислити и схватити да се овде уређују ствари. Уверен сам да за то вреди радити.

Лидер СВМ-а поновио је да нема прекида у подршци коју Мађарска наставља да пружа војвођанским Мађарима, и ове године она износи 7,5 милијарди форинти намењених јачању привреде, туристичким потенцијалима, као и подршци за куповину кућа и ораничне земље. 
Незаобилазно питање у разговору са Иштваном Пастором је и могућност да војвођански Мађари гласају на изборима за Европски парламент и лидер СВМ-а је рекао да охрабрују сународнике да искористе своје гласачко право. 

Ми их позивамо да гласају по својој вољи, али и позивамо да заокруже коалицију Фидес-КДНП јер по нашем мишљењу она најбоље представља интересе Мађара, каже Пастор. 
Замољен да још једном прокоментарише реченицу Сергеја Трифуновића, председника Покрета слободних грађана да се у Србију насељавају Мађари, Патор је рекао:

То је фрапантна реченица, која потире значај тог покрета. Имали смо већ прилике да видимо да када особа нема садржаја у мислима, ни политичке поруке онда то сакрива виком. За последицу то има да се изговорају овакве глупост као Трифуновић у суботу. Требало је времена и његовим малобројним мађарским пријатељима и саборцима, да схвате да је грожђе кисело, и да крећући се у том правцу иду против сопственог народа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести