Пастор: Ситуација на мађарским прелазима је скандалозна

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је данас да је ово што видимо на граничним прелазима са мађарске стране скандал, за који нема објашњења, и да је недопустиво да пограничне службе путнике третирају као људе лоших намера.
granicni prelay, tanjug
Фото: Tanjug/ J.Pap,arhiva

"То је основни тон који је видљив и из кратког разговора који се обавља са путницима. Мислим да је то скандалозно", рекао је Пастор за Суботички мађарски радио у оквиру Панон РТВ-а.

Поводом ситуације да је протеклих десетак дана у неколико наврата, како је званично речено, пао информатички систем, те да су због тога настали застоји, Пастор каже да је неприхватљиво да у другој деценији 21. века систем неколико пута пада у кратком времену.

Према његовим речима, или не знају да организују посао, или неће да раде.

"Разумљиво је, пошто је у питању Шенгенска граница, да су мађарски погранични органи темељни, и не желим да се бавим техничком страном која је изузетно важна. Али, ово је и граница где путник први пут стиче утиске о Мађарској, и не видим зашто возачима на граници треба да раде алко тест, да се шеткају од кола до кола, све се чини да се отежа и многоструко успори прелазак", рекао је Пастор. 

Он је додао да очекује да ће радна група сагледати ситуацију и донети неко решење, јер је ово реалан проблем.

"Нисам злонамеран, не радујем се овој ситауцији, не желим на овој теми политичке поене, али се надам да ће порука стићи до оних којима је задатак да се баве овим послом, јер садашње стање је неодрживо", закључио је Пастор.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести